Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht 22 juni 2005

WNF zeer bezorgd over voortzetting omstreden walvisonderzoek door Japan

Het Wereld Natuur Fonds heeft zeer bezorgd gereageerd op de aankondiging van Japan om door te gaan met zijn omstreden wetenschappelijke-vangstprogramma. Vandaag wees in Korea een meerderheid van de landen van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) het Japanse voorstel af om deze vangsten te mogen uitbreiden. Maar Japan heeft al aangekondigd gewoon door te zullen gaan. Dit betekent dat Japan in de nabije toekomst de wetenschappelijke vangsten zal uitbreiden naar meer dan 800 dieren, waaronder 50 bedreigde vinvissen en 50 kwetsbare bultruggen.

"We zien de veroordeling van het Japanse onderzoek als een morele overwinning, maar ik ben ook erg bezorgd", aldus Gerhard van den Top, directeur Natuurbescherming van het Wereld Natuur Fonds in een eerste reactie. "We hebben altijd sterk geageerd tegen deze vorm van jacht, omdat het nutteloos is en volstrekt uit de tijd. Maar wat heb je aan een resolutie die niet bindend is? Het is onvoorstelbaar dat Japan straks op bedreigde walvissen gaat jagen en dat eigenlijk niemand daar op dit moment iets tegen kan doen".

Volgens het Wereld Natuur Fonds kan een situatie ontstaan waarbij in bepaalde delen van de wereld landen walvistoerisme stimuleren, terwijl Japan tegelijkertijd in dezelfde wateren op diezelfde walvissen jaagt. Van den Top maakt zich ook grote zorgen over de aankondiging van Japan om volgend jaar met meer landen die pro-walvisvangst zijn, naar de IWC te komen. "Het is het dringend nodig dat de IWC wordt opgevormd tot een echte natuurbeschermingsorganisatie voor de walvis".

Onlangs bracht het Wereld Natuur Fonds een rapport uit over de wetenschappelijke walvisvangst door Japan. Volgens het WNF is het helemaal niet nodig om walvissen te doden om ze te bestuderen. "Het is een fabeltje dat walvissen moeten worden gedood voor onderzoek. Het is gewoon pure business", aldus Van den Top. Volgens het WNF-rapport zijn er veel betere alternatieven om walvissen te bestuderen. Tegenwoordig is het gebruikelijk om bij walvissen kleine stukjes weefsel weg te nemen. Deze biopsies zijn pijnloos, leveren veel meer betrouwbare informatie op en kunnen gedurende vele jaren worden herhaald, omdat de walvis niet wordt gedood. Andere goede onderzoeksmethodes zijn fotoherkenning en radiotracking.

///////////////////////////

Meer informatie:
Clarisse Buma, hoofd Wereld Natuur Fonds, 030-6937374, 06-21548657 Gerhard van den Top is voor commentaar beschikbaar. Foto's van walvissen zijn aan te vragen bij Marjolein Sol, msol@wwf.nl, 030-6937375.


-
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist