Gemeente Zwolle

Meerjarenprogramma Jeugdcriminaliteit 2006-2009

Voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit staat hoog op de agenda van het college van B&W. Het is dan ook opgenomen in het Meerjarenontwikkelings-programma 2005-2009. Het Meerjarenprogramma Jeugdcriminaliteit 2006-2009, dat een uitwerking daarvan is, heeft het college gisteren vastgesteld. De gemeente richt zich samen met partners in de stad vooral op de jongeren, die een verhoogd risico hebben om crimineel gedrag te vertonen en de achtergrondoorzaken van dit gedrag. Hierin heeft het jongerenwerk een belangrijke rol en ook het Marietje Kessels project (weerbaarheidtraining voor basisschool leerlingen) onder leiding van de GGD wordt voortgezet.

Er wordt ingezet op vier domeinen van de leefwereld van jongeren, te weten school, gezin, wijk en vrije tijd. Naar aanleiding van de jeugdcriminaliteitskaart is een preventieve gebiedsgerichte aanpak naar risicofactoren van jeugdcriminaliteit opgesteld. Prioriteit ligt bij de wijken met de meeste jeugdige delinquenten en de geconstateerde risicofactoren in de wijken. Voortzetting en uitbreiding van de projecten Watch Out (toezicht door jongeren) en Zwolle op Straat (samen met de buurt de speel- en leefklimaat voor jongeren te verbeteren) is belangrijk. Ook wordt er extra ambulant jongerenwerk ingezet in de wijken Holtenbroek, Aalanden en Westenholte, om problemen bij jongeren beter te kunnen signaleren. Daarnaast wordt op wijkgerichte opvoedingsondersteuning en vrijetijdsactiviteiten zoals Young United ingezet.

Jongeren
De hele groep jongeren is niet per definitie een risicogroep. Een nadere analyse kan de aanpak gerichter maken op die groepen die de meeste risico's vertonen. Om met name de groep jonge Antillianen te bereiken wordt de methodiek On Track Again voortgezet (inzet straathoekwerk).


---