Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
60 Vragen van de heer K. Broers
(ingekomen 22 juni 2005)


Op Vrijdagavond 17 juni heeft de Aanhoudings Eenheid (AE) een einde gemaakt aan een aantal incidenten op de kermis in De Meern. De officiële lezing van de politie (brief: Openbare orde handhaving tijdens kermis in De Meern) wijkt sterk af van de getuigenverhalen in de krant. Getuigen geven aan dat de "vlam pas echt in de pas sloeg toen de politie met groot machtsvertoon de kermis betrad."

Naar aanleiding van het politieoptreden heeft de SP met een aantal kermisexploitanten gesproken. Naar hun zeggen was het politieoptreden buitensporig en de trigger voor verdere escalatie. Verder bleek uit deze gesprekken dat op het moment dat de politie aan de ene kant van de kermis charges uitvoerde, de sfeer aan de andere kant van de kermis nog gezellig en gemoedelijk was. Exploitanten die hier stonden waren totaal verrast over de aanwezigheid van de politie en het feit dat ze en moment hun kraam moesten sluiten. Hiervan waren ze vooraf niet op de hoogte gesteld waardoor er hierover onenigheid is ontstaan tussen de politie en de kermisexploitanten.

Naar aanleiding van de incidenten heeft de SP de volgende vragen:
1. Zijn er in de dagen voorafgaand aan de bewuste vrijdagavond al incidenten geweest? Zo ja, heeft dit geleid tot extra surveillances?
2. Zijn er in de dagen voorafgaand aan de bewuste vrijdagavond incidenten geweest die hebben bijgedragen tot de inzet van zulke grote politiemacht? Zo nee, waarom is er vrijdagavond dan zoveel extra politie op de been gebracht?
3. Zijn er naar aanleiding van de incidenten eerder op de dag maatregelen, bijvoorbeeld in de vorm van verhoogde paraatheid van de politie, genomen en zo nee, waarom niet?
4. Wie heeft het besluit genomen om de AE in te zetten bij een incident waarbij aanvankelijk één persoon betrokken was?
5. Wat is de grondslag geweest voor het nemen van zo'n zware maatregel?
6. Waarom heeft de politie de twee jongeren waarmee het incident begon niet snel afgevoerd zodat de zaak niet kon escaleren?
7. Kan de politie haar handhavingstaken niet meer zelf uitvoeren waardoor dit soort inzet noodzakelijk is?
8. Hoe kan het dat de communicatie zo slecht is verlopen dat een aantal exploitanten niet wist dat ze hun kraam moesten sluiten?


---- --