GroenLinks

WAO-akkoord zoet voor VVD

22 juni 2005

GroenLinks ziet het WAO-akkoord dat vannacht is gesloten als een voorlopige overwinning voor de VVD. De uitvoering van de nieuwe WAO is in 2006 dezelfde als nu voor de WAO: publiek met de mogelijkheid voor bedrijven om als eigen risico-drager zelf het risico van de WAO voor 5 jaar te dragen.

Onnodige lastenverzwaring als gevolg van de 'rentehobbel' is voorlopig van de baan. De VVD sluit zich hiermee aan bij de linkse oppositie, waaronder GroenLinks. Minister de Geus, CDA en D66 hebben bakzeil gehaald. Wat na 2006 gaat gebeuren is niet geheel duidelijk. Terecht is afgesproken dat ook dan geen lastenverzwaring mag optreden. Dat sluit in beginsel een volledig privaat stelsel of een hybride stelsel à la de Geus uit. Daarmee is de winst voor de VVD compleet. GroenLinks zal vandaag in het debat over de nieuwe WAO hierover duidelijkheid vragen. Voor bestaande WAO-ers en werknemers die in de toekomst arbeidsongeschikt raken blijft de nieuwe WAO zuur.

GroenLinks vindt nog steeds dat de nieuwe WAO naar de prullenbak moet. Het conflict over de uitvoering mag dan voorlopig zijn beslecht, de nieuwe WAO blijft een onnodig, onwenselijk en complex gedrocht. Vooral mensen met weinig of geen kansen op werk krijgen de rekening betaald.

Kees Vendrik