Socialistische Partij

Verdonk opnieuw in opspraak over Congo

22-06-2005 * Gisterenavond berichtte het tv-programma Netwerk voor de tweede keer dat de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) informatie over ex-asielzoekers doorsluist naar de Congoleze autoriteiten. Vier maanden geleden nog verzekerde minister Verdonk de Kamer dat Congo zelfs niet te horen krijgt dat mensen die door Nederland worden uitgezet, ooit een asielaanvraag hebben gedaan. Letterlijk zei ze: "Door de IND-medewerker wordt aan de Congolese autoriteiten niets anders kenbaar gemaakt dan dat de vreemdeling in kwestie geen rechtmatig verblijf heeft." Verdonk moet zich deze week in een spoeddebat verantwoorden voor de schijnbare tegenstellingen tussen haar beweringen en de praktijk. Als blijkt dat zij de Kamer meermaals verkeerd heeft ingelicht, zou dat het einde van haar ministerschap kunnen betekenen.

Jan de Wit SP Tweede-Kamerlid Jan De Wit: "Uit de reportage van Netwerk blijkt dat vertrouwelijke stukken over ex-asielzoekers in handen van de Congolese overheidsdienst DGM terecht zijn gekomen. Zij zien iedereen die in het buitenland asiel aanvraagt als verdacht en teruggekeerd asielzoekers lopen het gevaar te worden opgepakt en gemarteld. Nederland weet dat heel goed en dat maakt deze zaak buitengewoon ernstig."

Vandaag nog zal de Kamer een spoeddebat eisen met minister Verdonk. Dit debat zal waarschijnlijk morgen gehouden worden. De Wit: "De minister heeft bij het debat over deze zaak in februari glashard ontkend dat er ooit door Nederland gegevens over asielzoekers aan Congo zijn verstrekt. De reportage van Netwerk wijst op het tegendeel. De minister moet wel met een heel sterk verhaal komen, wil ik van haar aannemen dat zij niet politiek verantwoordelijk is voor het doorspelen van die informatie. Als zij geen overtuigende verklaring heeft voor de vondsten van Netwerk, moet ik constateren dat ze de Kamer verkeerd heeft voorgelicht en daarom als minister niet meer geloofwaardig is." Zie ook:
* Netwerk: Toch vertrouwelijke asielinformatie naar Congolese autoriteiten :: uitzending 21 juni 2005