Ministerie van Justitie

Burgemeester mag geweldpleger uit huis zetten
22 juni 2005
Burgemeesters krijgen mogelijk de bevoegdheid om mensen van wie een dreiging van huiselijk geweld uitgaat uit huis te plaatsen. Dat heeft minister Donner voorgesteld. Donner heeft de bevoegdheid voor uithuisplaatsing bij de burgemeester gelegd, omdat bescherming van de veiligheid onder diens verantwoordelijkheid valt. Het gaat vaak om situaties waarbij de gealarmeerde politie niet kan ingrijpen omdat er nog geen strafbare feiten zijn gepleegd.

De nieuwe maatregel biedt de burgemeester de mogelijkheid om in die gevallen in te grijpen. De veiligheid van partner, kinderen of andere huisgenoten wordt daarmee vergroot. Het huisverbod is voor veel slachtoffers van huiselijk geweld een uitkomst omdat zij zelf geen aangifte durven te doen of -zeker in crisissituaties- daarvoor geen tijd of gelegenheid hebben.

Het huisverbod houdt in dat de betrokkene tien dagen lang zijn woning niet in mag en ook geen contact mag opnemen met zijn partner en kinderen. Het verbod kan verlengd worden tot vier weken. Het is aan de politie om te controleren of de betrokkene zich eraan houdt.

De maatregel is vooral bedoeld om te voorkomen dat agressieve personen tot geweld overgaan. De dreigende geweldpleger kan een beroep instellen bij de bestuursrechter. Houdt de betrokkene zich niet aan het verbod, dan kan hij twee jaar celstraf of een taakstraf opgelegd krijgen.

Meer informatie: Bij dreiging van huiselijk geweld de woning uit