Gemeente Tilburg

05229CS

Datum
22 juni 2005

Gemeente, Politie en Openbaar Ministerie gaan woninginbraken Tilburg samen te lijf Beroep op inwoners voor preventie

De criminaliteitscijfers dalen in Tilburg over het algemeen, maar het aantal woninginbraken neemt toe. Gemeente, politie en het Openbaar Ministerie willen er samen voor zorgen dat het aantal woninginbraken in Tilburg vermindert. Ze doen hierbij een nadrukkelijk beroep op de inwoners om waakzaam te zijn en zelf preventiemaatregelen te treffen. In 2003 werd er in Tilburg 1438x ingebroken tegenover 1698x in 2004 (bron: politie district Tilburg). Dit is een stijging van ongeveer 15%. En ook de eerste cijfers van 2005 laten opnieuw een stijging zien.

Extra inzet politie, O.M. en gemeente

De bestrijding van woninginbraken was al een speerpunt voor de politie, maar zij gaat nog meer capaciteit inzetten o.a. door vaker te surveilleren in wijken waar veel wordt ingebroken. Daarnaast gaat zij meer informatie verzamelen omtrent (vermoedelijke) daders en zullen er ook onverwacht staande controles worden gehouden. Het Openbaar Ministerie geeft voorrang aan de opsporing van verdachten en pakt veelplegers van woninginbraken extra hard aan.

Publiekscampagne
De stijgende inbraakcijfers zijn aanleiding om een publiekscampagne te starten. Het voorkomen van misdrijven, maar zeker ook het voorkomen van woninginbraken is ook een verantwoordelijkheid van de Tilburgers. Van 22 juni tot en met 9 juli wordt de stad op verschillende manieren geïnformeerd over inbraakpreventie. Dat kan zijn via posters, folders, de krant, een voorlichtingskraam tijdens de markt of in het winkelcentrum of via internet. Bewoners kunnen namelijk zelf, door het nemen van een aantal maatregelen, de kans op woninginbraak verminderen. Door bijvoorbeeld het huis te voorzien van degelijk hang- en sluitwerk, door waakzaam te zijn en verdachte zaken door te geven aan de politie via 0900-8844 of door goede maatregelen te nemen als men op vakantie gaat.

Keurmerk Veilig Wonen
In woningen die beveiligd zijn met het Keurmerk Veilig Wonen is de inbraakkans tien keer zo klein als in niet beveiligde woningen. Dit jaar hebben in Tilburg al 1650 woningen het certificaat Veilige woning verkregen en hebben dus goedgekeurd hang- en sluitwerk. De gemeenten gaan samen met de politiecoördinator particuliere woningbezitters maar ook woningbouwverenigingen en andere verhuurders stimuleren om zo veel mogelijk huizen te voorzien van dit Keurmerk. De woningcorporaties doen overigens al veel. In wijken waar zij het Keurmerk hebben toegepast, is het aantal inbraken met maar liefst 16% gedaald.

Vakantiekaart
De inwoners van de regio Midden en West Brabant worden opgeroepen hun vakantie aan de politie kenbaar te maken door de vakantiekaart in te vullen. Hiermee beschikt de politie dan bij onraad direct over de gegevens van de sleutelhouder(s). De woningen worden verder zo veel mogelijk in het reguliere surveillance toezicht betrokken. Aanmelden kan onder meer via de website van de politie www.politiemwb.nl. Ook kan de kaart bij de politiebureaus opgehaald worden.

Insluipingen studentenkamers
Tijdens de campagne krijgen studentenwoningen extra aandacht. In de maand mei vonden daar ongeveer 20 inbraken en diefstallen plaats. Het gaat hierbij vaak om insluipingen. De politie en de gemeente gaan hier extra aandacht vragen voor preventie.

Tilburg Veilig
Ook in het veiligheidsbeleid Tilburg Veilig (commissie Fijnaut) is het voorkomen van woninginbraken een speerpunt. Deze samenwerkingsactie past hier dan ook goed in.

Informatie voor de pers
Gemeente Tilburg: Monique van der Blom,
afdeling Communicatie, 013 542 98 70 Thomas Heesters,
Bestuurswoordvoering, 013 542 99 52 Politie Midden West Brabant: Willem van Hooijdonk, afdeling Communicatie, 013- 9598830 Openbaar Ministerie: Martine Pilaar,
Parketvoorlichting, 076 8872403


---- --