Time : 12:01:24 PM
Date : Wednesday, June 22, 2005
Sender Name: Clinique Saint-Jean - Kliniek Sint-Jan

De neurochirurgie van Sint-Jan wordt uitgerust met het nec plus ultra op het gebied van neuronavigatie.

De dienst neurochirurgie van de Kliniek Sint-Jan heeft een van haar nieuwe operatiekamers uitgerust met een hypermodern neuronavigatietoestel, het Stealth Station TRIA plus.

Dankzij neuronavigatie kan de chirurg in de hersenen van de patiënt "kijken" en zijn chirurgische instrumenten richten. Zo kan hij bijzonder precies opereren.

Het nieuwe neuronavigatietoestel bestaat uit 3 modules:
- het werkstation dat bestaat uit een computersysteem en een tastscherm waarop de 3D-beelden van de hersenen tijdens de ingreep te zien zijn,

- een infrarooddetector

- en chirurgische instrumenten die met de infrarooddetector te zien zijn.

Neuronavigatie verloopt in 3 fasen:


1) Visualisatie

Het neuronavigatieproces begint met een 3-dimensionale reconstructie van de operatiezone. Dat gebeurt met gesofisticeerde software.

De beeldvorming is het resultaat van een volledig geautomatiseerde versmelting van 3 soorten foto's:

- Pet-scanbeelden

- CT-scanbeelden

- beelden van kernspintomografie


2) Preoperatieve simulatie

Daarna volgt de strategische fase. De neurochirurg bepaalt zijn operatieve strategie op grond van de verzamelde gegevens. Hij zoekt de contouren van het letsel en lokaliseert in de 3 dimensies de hersenzones die moeten worden gespaard. Hij kan zo de operatie nabootsen en nagaan welke de beste operatietechniek is en vanuit welke hoek hij het best opereert. Daardoor wordt de operatie veiliger en duurt ze minder lang.


3) Real time guidance

Gedurende de hele ingreep zal de neurochirurg zich door het neuronavigatiesysteem laten leiden. Zo kan hij precies zien waar de chirurgische instrumenten zich bevinden op het 3D-model dat door de computer werd opgebouwd.

Het uiteinde en de as van de chirurgische instrumenten staan via infrarode stralen in verbinding met het neuronavigatiesysteem. De camera bepaalt de juiste positie van de dioden die in de instrumenten zitten, en die positie wordt zeer precies op het 3D-beeld weergegeven. Zo kan de neurochirurg in real time de voortgang van de instrumenten in de hersenen van de patiënt volgen.

Dat systeem kan worden gekoppeld aan andere vernieuwende neurochirurgische technieken zoals neuro-endoscopie. De endoscoop wordt ingebracht via een gaatje in de schedeldoos en de voortgang ervan in de hersenen kan in real time op het scherm in beeld worden gebracht, ook als de chirurg de endoscoop niet meer ziet.

Voordelen voor de patiënt

Met die techniek kan de grootte van de incisie tot het strikte minimum worden beperkt.

- De schedel moet niet meer volledig worden geschoren.
- De craniëctomie (wegsnijden van een stuk van de schedeldoos) kan perfect worden gecentreerd op het letsel zodat maar een klein stuk bot moet worden weggesneden.

Doordat de chirurg duidelijk kan zien waar het letsel ligt en hoe hij het letsel het best kan bereiken, zal hij preciezer kunnen opereren en kan hij zich zelfs beperkten tot een mini-invasieve ingreep. De ingreep duurt minder lang en de patiënt dient ook minder lang in het ziekenhuis te blijven.

Voordelen voor de neurochirurg:

Dankzij preoperatieve simulatie en peroperatieve begeleiding kunnen nu letsels worden geopereerd die vroeger niet of enkel met een hoog risico konden worden behandeld. Dankzij de visualisatie van de letsels en de nabijgelegen risicostructuren verminderen de morbiditeit en de mortaliteit van de ingreep.

De pre- en peroperatieve beelden kunnen in jpg-formaat worden opgeslagen en in het dossier van de patiënt worden bewaard.

Dankzij de neuronavigatietechnologie kan de chirurg nu met een zeer hoge precisie opereren in de hersenen. Het operatieve risico is minder hoog en bovendien kan hij een minder grote incisie maken.

De aankoop van dit staaltje spitstechnologie is kunnen gebeuren dankzij de Stichting Sint-Jan.

Het gebruik van een dergelijk systeem voor chirurgische neuronavigatie is de vrucht van een nauwe samenwerking tussen de diensten radiologie, nucleaire geneeskunde en neurochirurgie. Die samenwerking is een van de krachtlijnen van de Kliniek Sint-Jan in Brussel.

Foto beschikbaar als bijlage bij dit persbericht op www.pressreleases.be

Dokter Michel Triffaux, diensthoofd neurochirurgie Sint-Jan, houdt zich te uwer beschikking voor meer informatie.

Kliniek Sint-Jan
Kruidtuinlaan, 32
1000 Brussel

Dr. M. Triffaux
Dienst neurochirurgie
Tel : 02/221 99 27

Perscontact:
Dirk Roelens
Kliniek Sint-Jan
Tel. : 02/221 90 54
E-Mail : droelens@klstjan.be

URL: http://www.clstjean.be
http://www.klstjan.be