VVD



Nieuws

22 jun 2005 - Van Baalen: Nederland moet
EU-plan Blair steunen

VVD-woordvoerder Hans van Baalen heeft, samen met diens PvdA-collega Frans Timmermans, de regering bij motie opgeroepen inkomend EU-voorzitter Blair te steunen bij de hervorming van de EU-begroting. De motie is van een Kamermeerderheid verzekerd.

Van Baalen wijst zogenaamde "loodgieters"-oplossingen af. Europa heeft geen behoefte aan onbegrijpelijke, technische compromissen, maar verdient heldere keuzes en leiderschap. Dat betekent dat de korting op de Britse afdrachten aan de EU, het zogenaamde "rebate" moet worden ingewisseld voor een drastische hervorming van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid, de Structuur- en Cohesiefondsen en het Europees Sociaal Fonds ten behoeve van een algemene netto-begrenzer op de afdrachten van buitensporige netto-betalers, zoals Nederland.

De VVD wil een einde maken aan het nodeloos rondpompen van subsidies en wil investeren in innovatie en technologie en in de achtergebleven regio's in de nieuwe lidstaten. Aan het feit, dat Nederland per hoofd van de bevolking het meest van alle EU-lidstaten aan de begroting afdraagt moet een einde komen. Nederland moet in dezelfde positie komen als de andere netto-betalers, zoals bijvoorbeeld Duitsland.

De VVD wil van de regering helderheid over de Nederlandse bereidheid het financiële plafond en de invulling van het Europese landbouwbeleid ter discussie te stellen indien dat leidt tot een structurele verbetering van de netto-positie van ons land. Vanzelfsprekend wil de VVD dat de Europese Unie een actief beleid voert op het gebied van voedselveiligheid. Tevens dient geïnvesteerd te worden in de ontwikkeling van het platteland. Dat laatste is vooral een verantwoordelijkheid van de lidstaten. Bij het landbouwbeleid staan voor de VVD concurrentie op de Interne Markt en internationale handelsliberalisatie centraal.