Ministerie van Justitie

Reactie Verdonk op de uitzending van Netwerk van 21 juni jongstleden 22 juni 2005
Minister Verdonk reageert op de uitzending van de actualiteitenrubriek Netwerk over terugkeer naar de Democratische Republiek Congo. In de uitzending werd gesuggereerd dat aan de Congolese Direction Générale de Migration vertrouwelijke gegevens zijn verstrekt van uitgeprocedeerde asielzoekers uit de DRC.

Op 21 juni jongstleden heb ik kennisgenomen van een uitzending van de actualiteitenrubriek Netwerk over terugkeer naar de Democratische Republiek Congo (DRC).

In de betreffende uitzending werd gesuggereerd dat aan de Congolese Direction Générale de Migration (DGM) vertrouwelijke gegevens zijn verstrekt van uitgeprocedeerde asielzoekers uit de DRC. Daarbij zou het onder meer gaan om documenten uit de Nederlandse asielprocedure van betrokkenen. Voorts is in de uitzending gesuggereerd dat uit Nederland uitgezette ex-asielzoekers bij terugkeer in de DRC zouden worden ondervraagd en mishandeld door de Congolese autoriteiten. In de uitzending is vervolgens betoogd dat ik uw Kamer onjuist zou hebben geïnformeerd toen ik tijdens het debat op 23 februari jongstleden over terugkeer naar de DRC, stelde dat er geen gevoelige informatie uit asieldossiers wordt verstrekt aan landen van herkomst.

Ik meen dat de bevindingen van Netwerk zodanig zijn dat de vragen die zij oproepen nader moeten worden onderzocht. Het doel daarvan is de in de uitzending getoonde zaken te verifiëren alsmede de beschuldiging te onderzoeken van het verstrekken van vertrouwelijke informatie uit asieldossiers aan de DGM. Ik heb Staatsraad mr. dr. M. Oosting gevraagd een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

Inzake de beschuldiging dat terugkeerders uit Nederland in de DRC mishandeld zouden worden heb ik de minister van Buitenlandse Zaken om een nader ambtsbericht gevraagd.

Ik zal uw Kamer zo spoedig mogelijk informeren over de uitkomsten van deze onderzoeken.

De Minister voor Vreemdelingen Zaken en Integratie,