Gemeente Aalburg


Onthulling naam Jongerencentrum


Op zaterdag 18 juni 2005 is op de jaarmarkt te Wijk en Aalburg de naam van het nieuwe jongerencentrum bekend gemaakt: EFS.

De burgemeester onthulde de naam door de van tevoren uitgezaagde letters uit een plaat chipwood te drukken. Chipwood is als wandbedekking van bijvoorbeeld de grote zaal van EFS gebruikt. De naam was door het bestuur van de stichting Jongerencentrum Aalburg gekozen uit de 27 inzendingen die zij had ontvangen op de prijsvraag die hiertoe was uitgeschreven.
De gelukkige winnares, Maryse Bouman-Vos uit Wijk en Aalburg, ontving een fraaie mobiele telefoon. Bovendien zijn er vijf inzenders blij gemaakt met een cd-bon.

De winnende naam en bijgeleverd logo zijn geïnspireerd op zowel het gebouw als de doelgroep: Ik heb gekozen voor de naam efs' omdat het gebouw er ook een beetje efs' uitziet, en omdat ik denk dat tieners wel houden van binnenstebuiten en tegendraads. Het woord efs' is afkomstig uit het streekdialect en betekent tegendraads / binnenstebuiten / achterstevoren.

Andere argumenten die het bestuur bij de keuze hanteerde waren bijvoorbeeld dat het een korte, krachtige naam is die gemakkelijk bekt', en het feit dat het woord in het ABN onbekend is, en dus van zichzelf geen ongewenste associaties meedraagt voor mensen die het woord niet kennen uit het dialect.

De stand van het jongerencentrum op de jaarmarkt werd goed bezocht. De jongeren toonden veel interesse en konden al hun vragen kwijt aan de aanwezige vrijwilligers, bestuursleden en de jongerenwerker. Zij werden bovendien geïnformeerd door middel van een promotieboekje. De dag heeft verder vele potentiële vrijwilligers opgeleverd.