Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

22-6-2005

VROM en het ministerie van Justitie gaan samen de mogelijkheden op een rij zetten waarmee lokale partijen huisjesmelkerij kunnen aanpakken. Dit is dinsdagavond afgesproken tijdens het debat over onrechtmatige bewoning. Bij de inventarisatie worden het plan van de kamerleden Depla (PvdA) en Veenendaal (VVD) en de bestaande strafmaten en beperkingen betrokken. Afgesproken is dat er voor de begrotingsbehandeling (november) een brief naar de Tweede Kamer gaat.

Naast bestaande wet- en regelgeving liggen er op dit moment twee wetsvoorstellen bij de Tweede Kamer waarmee huisjesmelkerij beter is aan te pakken. Het gaat hier om een wijziging van de Woningwet waarmee gevaarlijke woonsituaties strafbaar worden gesteld en een verbreding van de Wet Victor. Dit laatste voorstel biedt gemeenten de mogelijkheid om bij overtreding van de bouwregelgeving het beheer van panden over te laten nemen als er sprake is van bedreiging van de leefbaarheid en brandgevaar.

In sommige gemeenten wordt al een actief beleid gevoerd om onrechtmatige bewoning te beëindigen. Zo kunnen gemeenten al persoonsbestanden vergelijken met bestanden van woningcorporaties. En biedt het huurrecht onder meer de mogelijkheid doorverhuur in het huurcontract uit te sluiten. Malafide verhuurders kunnen met name aangepakt worden via de bouwregelgeving en door ze aansprakelijk te stellen voor de staat van onderhoud van hun woningbezit.

Meer informatie:

* www.vrom.nl/woningwet

* www.vrom.nl/bouwregelgeving