Siemens

Persbericht

A&D PT 200502.925

Den Haag, woensdag 22 juni 2005

Siemens vernieuwt handheld touchpanel voor data-overdracht via Profibus of Profinet

Siemens heeft het mobiele operatorpanel voor het bedienen en visualiseren van plcs geheel vernieuwd waarbij de functionaliteit sterk is uitgebreid. Het Simatic Mobile Panel 177 heeft een volledig grafisch display en is leverbaar in zes varianten. Hierbij zijn drie uitvoeringen voor installaties, waarbij de data-overdracht is gebaseerd op Profinet en drie uitvoeringen voor aansluiting op Profibus-DP. Bij de twee basisuitvoeringen met Profinet- of Profibus-koppeling heeft het panel aan beide zijden een vrijgavetoets. Verder zijn er voor beide veldbus-uitvoeringen nog twee varianten leverbaar. Bij de ene is een stopdrukknop en bij de andere ook nog een handwiel, een sleutelschakelaar en een toets met signaleringslamp toegevoegd. Alle varianten zijn geschikt voor links- en voor rechtshandige bediening.

Nieuw bij het 5,7 inch display met 320 x 240 beeldpunten is de uitvoering met 256 kleuren, terwijl het voorgaande type nog slechts 16 kleuren had. Ook bij de vernieuwde uitvoering van dit operatorpanel met zijn opvallende ronde vorm is weer gekozen voor de combinatie van touch & key. Het aanraakscherm is voor intuïtieve bediening. Met de veertien folietoetsen heeft men een uiterst snelle toegang tot het proces, dat met het operatorpanel wordt bediend en gevisualiseerd. Acht van deze folietoetsen zijn uitgevoerd met led.

Het nieuwe operatorpanel heeft een twee Megabyte groot applicatiegeheugen en een onderhoudsvrij meldgeheugen, waarin de binnenkomende meldsignalen remanent worden opgeslagen. Dankzij deze geheugens is het vernieuwde panel ook voor omvangrijke taken te gebruiken. Bij de Mobile Panel 177 is verder de opstarttijd aanmerkelijk verkort. Nieuw hierbij is de optionele accu, waarmee men de opstarttijd nog veel korter kan maken.

Wanneer men het operatorpanel wil gebruiken steekt men de aansluitsteker in een aansluitbox met een robuuste constructie en uitgevoerd in IP 65. Het aansluitpunt kan zowel in als buiten de automatiseringskast zijn. In de meeste gevallen worden deze aansluitboxen direct bij de machine of de installatie geplaatst. De aansluitbox is geschikt voor koppeling via Profibus-DP/MPI dan wel voor Profinet. Nieuw hierbij is ook de functie herkenning van het aansluitpunt. Afhankelijk van het punt waarop de operator de verbindingskabel in een aansluitbox steekt kan met individuele passwords de toegang worden ingesteld voor het bedieningspersoneel. Ook de acties die vanuit een bepaald aansluitpunt zijn uit te voeren kunnen individueel worden vastgelegd.

Het nieuwe operatorpanel wordt geprojecteerd met behulp van WinCC flexible. Voor de tekst die men op het display kan aflezen heeft men de keuze uit 32 talen, waaronder Nederlands. In het geheugen van het panel is de tekst voor vijf talen in te laden waartussen men online kan omschakelen. Met optiepakketten zijn het bedienen en de service via internet ook over (heel) grote afstanden mogelijk.

Evenals bij de voorgaande uitvoering hebben de varianten van het Mobile Panel 177 met een stopdrukknop een veiligheidsconcept voor de persoonlijke veiligheid van de operator en ter beveiliging van de machine of de installatie. De stopdrukknop en de beide vrijgavetoetsen zijn tweekanalig uitgevoerd conform EN 60204-1. Uniek hierbij is de variant van de aansluitbox Plus, waarbij men de steker van de handheld tijdens bedrijf kan omsteken naar een andere box. De machine loopt hierbij door, zonder dat een NOOD UIT-signaal de machine stopt.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Erik Seijner
Tel: (070) 333 3513, E-mail: erik.seijner@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos,
Tel: (070) 333 2325, E-mail: bernard.bos@siemens.com, Internet www.siemens.nl/persinfo
Bijgaand beeldmateriaal is digitaal opvraagbaar bij: willeke.boxhoorn@siemens.com