FNV KIEM

Werkgevers kunsteducatie willen blijkbaar geen CAO Uitbreiding van de werktijd met bijna 100 uur per jaar.

Op dit punt is het overleg over een nieuwe CAO voor de docenten en ondersteunend personeel tussen werkgeversorganisatie VKV en de vakbonden FNV KIEM, KNTV en Ntb na 10 onderhandelingsronden vastgelopen.

Bonden en werkgevers zijn het erover eens dat verlenging van de arbeidsduur soelaas kan bieden voor de financieel moeilijke positie waarin veel scholen verkeren. Dat betekent o.a. dat meer leerlingen kunnen worden aangenomen, en er dus meer inkomsten zijn. Maar bonden en werkgevers verschillen over de invulling van dit idee.

FNV KIEM, KNTV en Ntb willen een experiment tot 1 augustus 2007, dat goed wordt gevolgd door externe deskundigen. Scholen en instellingen kunnen daar alleen in overleg met de OR aan mee doen. Dat biedt de mogelijkheid van maatwerk. En voor zittend personeel dat in de jaren vóór 1999 loon inleverde voor de later ingevoerde 36-urige werkweek, zou de uitbreiding van werktijd moeten worden beperkt tot 40 uur op jaarbasis.

De VKV wil zonder verdere condities de werktijd verlengen en pas na drie jaar vaststellen wat de ervaringen zijn. Van de bonden wil men voor 1 juli a.s. weten of ze akkoord gaan met het eindbod, anders komt er geen CAO, zegt de VKV.

De bonden gaan deze week onder meer via een speciale krant hun leden raadplegen en instellingen en muziekscholen aanschrijven met het voorstel dat die hun organisatie laten weten dat ze de voorkeur geven aan het maatwerk van de bonden.

Als dit geen bevredigend resultaat oplevert, gaan bonden deze zomer acties voorbereiden om bij het begin van het nieuwe seizoen september a.s. VKV en directie duidelijk te maken dat docenten en ondersteunend personeel vasthouden aan een goede CAO.

---