Gemeente Vlaardingen


Klankbordgroep maatschappelijke opvang adviseert college over locaties 22 juni 2005

De klankbordgroep maatschappelijke opvang heeft een advies gemaakt waarin zij drie mogelijke locaties noemt voor een voorziening voor de opvang van dak- en thuislozen in Vlaardingen. Op dinsdag 21 juni overhandigde zij haar advies aan het college van burgemeester en wethouders.

De klankbordgroep bestaat uit 16 bewoners uit alle wijken van Vlaardingen en is in januari 2005 ingesteld om het college te adviseren over de locatiekeuze voor een voorziening voor dak- en thuislozen in Vlaardingen. De groep is begonnen met het formuleren van criteria waaraan een locatie zou moeten voldoen. Deze criteria heeft de klankbordgroep al in april aan het college overhandigd. Vervolgens heeft de groep nu met deze criteria in de hand 33 mogelijke locaties beoordeeld. Daarbij heeft de klankbordgroep ook gebruik gemaakt van de aanbevelingen die zijn gedaan door de leerlingen van HAVO 4 van het VOS-college in een speciaal project rond dit onderwerp.

In het eindrapport noemt de klankbordgroep drie mogelijke locaties. Of er een voorziening zal komen en op welke locatie is uiteindelijk een besluit dat door het college van b en w genomen wordt, maar de klankbordgroep rekent er op dat het college haar advies zwaarwegend zal meenemen bij het bepalen van de uiteindelijke locatie.

Gak-gebouw

In het rapport geeft de klankbordgroep aan dat zij het Gak-gebouw aan de Nijverheidsstraat het meest geschikt vinden. Dit gebouw ligt tussen een woongebied en een industriegebied en dat vindt de klankbordgroep een groot voordeel. Nadeel van deze locatie is dat de gemeente het gebouw nog niet kan verwerven. De aankoop zou bovendien relatief hoge kosten met zich meebrengen.

Voormalige Ambachtschool

Een andere mogelijke locatie is volgens de klankbordgroep de oude Ambachtschool aan de Deltaweg. Dit gebouw heeft echter veel achterstallig onderhoud en een deel van het pand is niet geschikt voor opvang. Toch zijn de verwachte kosten om dit pand op te knappen in verhouding met overige locaties wel redelijk te noemen. Voor deze locatie geldt dat er plannen zijn om in deze omgeving woningen te bouwen. Het is nog niet duidelijk of en in welke mate deze locatie overlast zou veroorzaken voor de toekomstige bewoners. Een voordeel is dat de locatie direct beschikbaar is voor aanpassingen of verbouwingen waardoor een opvang op redelijke termijn te realiseren zou zijn.

Voormalige Huishoudschool

Een derde mogelijkheid is de voormalige Huishoudschool aan de Van Hogendorplaan. Hierover merkt de klankbordgroep op dat deze locatie omstreden is en nabij een nu nog kwetsbaar gebied ligt. Dit vindt de groep een belangrijk nadeel. De ligging van het pand nabij diverse voorzieningen vindt de groep echter wel optimaal. De locatie is per direct beschikbaar voor aanpassingen en verbouwing en de financiële haalbaarheid is redelijk.

Wethouder Ben van der Velde en burgemeester Tjerk Bruinsma namen het rapport van de klankbordgroep in ontvangst. Naar verwachting zal het college in de zomerperiode verder praten over de mogelijke komst van een opvangvoorziening.
De wethouder en Burgemeester spraken tevens hun waardering uit voor de wijze waarop de leden van klankbordgroep hebben bijgedragen aan het advies.