Gemeente Wageningen

Rekenkameronderzoek naar Budgetfinanciering in Wageningen

Een groot aantal jaren geleden heeft de raad en het college besloten tot de invoering van budgetfinanciering. De Rekenkamer van de gemeente Wageningen is van mening dat dit proces niet geheel naar wens verliep en heeft onderzoeksbureau Regioplan uit Amsterdam een onderzoek uit laten voeren. Onderzocht is waarom invoering tot nu toe niet gelukt is en aan welke voorwaarden nog moet worden voldaan om in Wageningen tot verdere invoering over te kunnen gaan. De Rekenkamer is van mening dat er momenteel voldoende voorwaarden aanwezig zijn om tot verdere invoering over te gaan, zowel bij de desbetreffende instellingen alsook binnen de gemeente zelf. De voorwaarde is wel dat het college en het ambtelijk management voldoende prioriteit en sturing geven aan het proces

Budgetfinanciering wordt, in tegenstelling tot de exploitatiesubsidie, niet gekenmerkt door subsidiëring van tekorten maar door afspraken over de te leveren prestaties en de kwaliteit van die prestaties in relatie tot de hoogte van de beschikbaar gestelde middelen. Bij budgetfinanciering staat niet de bedrijfsvoering van een instelling centraal maar de inhoud van het werk en de te bereiken maatschappelijke effecten. De eigen verantwoordelijkheid van de instellingen wordt hiermee vergroot. Budgetfinanciering komt de transparantie ten goede, het maakt duidelijk wat een dienst kost en wat het oplevert.

Naast dossieronderzoek heeft Regioplan de directeuren van de betrokken instellingen, ambtenaren en de verantwoordelijk wethouder geïnterviewd. De vijf grote instellingen die bij het onderzoek zijn betrokken zijn de Openbare Bibliotheek, 't Venster, Junushoff, Stibas en Welvada. Het complete rapport van Regioplan "Externe sturing door interne regie" is te vinden op de gemeentelijke website onder Rekenkamer.

De Rekenkamer heeft op basis van de bevindingen van Regioplan een rapport samengesteld genaamd 'Budgetfinanciering in Wageningen' en in het kader van hoor en wederhoor aangeboden aan het college. Het college heeft hierop gereageerd. Deze reactie is integraal opgenomen in het rapport van de Rekenkamer, gevolgd door een nawoord van de Rekenkamer. Het geheel is onlangs aangeboden aan de gemeenteraad en de instellingen die aan het onderzoek hebben meegewerkt. Ook dit rapport is te vinden op de web-site.

In tegenstelling tot in het verleden lijkt iedereen in Wageningen (bijna) klaar voor en overtuigd van de voordelen van budgetfinanciering in deze tijd. De Rekenkamer is van mening dat budgetfinanciering voordelen biedt voor alle betrokkenen, dat (stapsgewijze verdere) invoering op korte termijn mogelijk en gewenst is. Ook zijn de basisvoorwaarden voor verdere invoering aanwezig. Om te voorkomen dat deze pogingen stranden adviseert de Rekenkamer een realistisch plan van aanpak op te stellen, en meer dan in het verleden, prioriteit en sturing te geven aan de uitvoering er van door het college en het ambtelijk management. Periodiek zou verantwoording over de voortgang afgelegd moeten worden aan de gemeenteraad.

Uit de reactie van het college op de bevindingen blijkt dat het college weliswaar de conclusies onderschrijft, maar vraagtekens zet bij de haalbaarheid van verdere invoering op korte termijn; nog niet alle belemmeringen lijken weggenomen. Na het college van B&W gaat nu ook de gemeenteraad dit onderwerp bespreken. Het onderwerp budgetfinanciering staat op de agenda van de commissie bestuur op 9 september en de raad van 26 september.

Rekenkamer Wageningen, juni 2005