GroenLinks

Wandeloffensief GroenLinks krijgt brede steun maatschappelijke organisaties


22 juni 2005

GroenLinks is een 'wandeloffensief' gestart om wandelaars weer de ruimte te geven. Dit plan heeft de steun gekregen van een 'wandelverbond' van 22 organisaties - variërend van de ANWB, wandelorganisaties, NOC*NSF, Zorgverzekeraars, de Hartstichting en 3VO. Morgen bespreekt de Tweede Kamer dit plan als initiatiefnota.

GroenLinks presenteerde een half jaar geleden een plan om de wandelaar weer de ruimte te geven. Morgen debatteert de Tweede Kamer over deze initiatiefnota met de ministers Peijs en Veerman. Een wandelverbond van 22 organisaties heeft steun uitgesproken voor deze roep om meer aandacht van de overheid voor het wandelen. Zij spreken hun waardering uit voor dit initiatief van GroenLinks. Ze delen de stelling dat Nederland steeds minder aantrekkelijk wordt voor wandelaars, maar dat Nederland juist aantrekkelijker moet worden.

Het Rijk zou met provincies, gemeenten en waterschappen afspraken moeten maken om wandelpaden te beschermen en te verbeteren. De organisaties willen ook dat waterschapspaden zo veel mogelijk worden opengesteld voor wandelaars. Dit is in lijn met het voorstel van Duyvendak voor een 'recht op oeverpad'. Hiermee kunnen duizenden kilometers extra wandelpad worden gecreëerd.

Het wandelverbond steunt ook het pleidooi voor een ruimere vergoeding voor agrariërs en particulieren die een wandelpad op hun land aanleggen. Zo kunnen meer mensen over de streep worden getrokken om hun land open te stellen voor wandelaars. Tot slot willen de organisaties dat wandelmogelijkheden behouden blijven wanneer er nieuwe infrastructuur, woonwijken of bedrijventerreinen worden aangelegd. Dit komt overeen met het voorstel van Duyvendak voor een 'recht op oversteek'. Bovendien moeten er juist in de directe woonomgeving van mensen voldoende wandelmogelijkheden zijn.

De volgende organisaties hebben de steunbetuiging ondertekend: ANWB
Diabetes Fonds
IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie
KNAU Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie
KNBLO-NL Wandelsportorganisatie Nederland
NISB - Nederlands Instituut Sport en Bewegen
Nederlandse Hartstichting
Nemo - Vereniging van vrije wandelaars
Nivon Natuurvrienden Nederland
NKBV Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging
NOC*NSF
NWB Nederlandse Wandelsport Bond
NTKC Nederlandse Toeristen Kampeer Club
Op Lemen Voeten Wandelstichting
Scouting
Stayokay
Stichting Groen en Handicap
TeVoet Vereniging van Wandelaars
Vrienden van de Voetveren
Zorgverzekeraars Nederland

3VO Organisatie voor verkeersveiligheid

Wijnand Duyvendak