Gemeente Arnhem

Arnhemse vrouwendialoog komt op gang
Op 22 juni organiseert de gemeente Arnhem het tweede van in totaal zes inspirerende gesprekken voor en door vrouwen over onderwerpen die vrouwen bezighouden. In Hotel Haarhuis zijn alle Arnhemse vrouwen welkom: allochtoon en autochtoon, vrouwen van elke afkomst, cultuur, geloof, leeftijd en leefstijl. Elkaar beter leren kennen en leren respecteren, persoonlijke ontwikkeling en bewustwording; daar gaat het om bij deze gesprekken. De komende bijeenkomst is de onderlinge beeldvorming onderwerp van gesprek.

Arnhem is de zevende stad in Nederland als het gaat om het aantal inwoners van allochtone afkomst. De verschillende nationaliteiten weten over het algemeen weinig van elkaar en hebben nauwelijks contact met elkaar. Voor vrouwen speelt dit nog sterker dan voor mannen. Daarom heeft de gemeente het initiatief genomen voor het project Dialoog, sleutel tot vrouwen, dat wordt gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en door de gemeente zelf. Na 22 juni is er dit jaar nog een bijeenkomst op woensdag 28 september. Daarna zijn er nog drie bijeenkomsten in 2006. Alle gesprekken worden gehouden in Hotel Haarhuis, Stationsplein 1 in Arnhem, en zijn van 20.00 tot 22.00 uur.

Gespreksonderwerpen gekozen
Tijdens de bijeenkomsten worden verschillende onderwerpen besproken. Dat zijn themas waar alle vrouwen, van alle culturen en scholingsniveaus, mee te maken hebben. Ook de zogenaamde taboe-onderwerpen horen daar bij. De deelneemsters van 13 mei hebben gezamenlijk de gespreksonderwerpen voor de nog komende bijeenkomsten gekozen. Het thema van deze tweede bijeenkomst is de onderlinge beeldvorming; hoe kijken de vrouwen tegen elkaar aan? De gesprekken worden begeleid door een allochtone gespreksleidster van Forum, Instituut voor multiculturele ontwikkeling. De voertaal is het Nederlands.

Drempel wegnemen
Ongeveer 70 vrouwen zijn naar de eerste bijeenkomst op vrijdag 13 mei geweest; een groot deel van hen heeft actief meegediscussieerd. Het geanimeerde gesprek ging vooral over de redenen waarom het zo moeilijk voor allochtone vrouwen is om met autochtone vrouwen in contact te komen en omgekeerd. Herkenbare situaties werden genoemd maar het werd ook duidelijk dat niet alle aanwezige vrouwen dezelfde ervaringen hadden. Een van de vrouwen maakte terecht de opmerking dat de vrouwen die het meeste zouden hebben aan deze gesprekken niet in de zaal zaten. Juist als je niet actief deelneemt aan de samenleving is de drempel om voor een discussie-avond naar een hotel te gaan erg hoog. Daarom zullen de vrouwen die vanavond voor de tweede keer komen, een andere vrouw meevragen; een vrouw die dit in haar eentje nooit zou doen.

Aanmelden en informatie
Het bureau Enzovoort Innovatie en emancipatie organiseert de bijeenkomsten. Geïnteresseerde vrouwen kunnen zich nog aanmelden bij Hatice Bölek van Enzovoort- innovatie in emancipatie, telefoon: 026-
351 70 17, e-mail: h.bolek@enzovoort.org. Voor meer informatie over het project kunt u terecht bij Nurten Özdemir van de gemeente Arnhem, telefoon: 026- 377 33 78, e-mail: nurten.ozdemir@arnhem.nl


22 juni 2005