Gemeente Scheemda


Nieuwsbrief Juni Brede School Midwolda/Oostwold
22 juni 2005

logo brede school

Brede School Midwolda/Oostwold

logo gemeente scheemda

NIEUWSBRIEF

JUNI 2005

âEen centrum waarin onderwijs, welzijn, sport, zorg en cultuur in samenhang samenwerken in de directe nabijheid voor kinderen en gezin. Het is van binnen uit gericht naar een steeds veranderende maatschappij om volop kansen te bieden.â

---

Een woord vooraf

Aangezien de ontwikkeling van het projectplan Brede School met een aardig vaartje verloopt, is geregelde informatie van belang. Vandaar deze Nieuwsbrief. De gemeente vindt het belangrijk dat iedere betrokkene op de hoogte is en blijft. Naast persoonlijke presentaties aan scholen en politiek, nieuws op de gemeentelijke website en informatie in het 7-Blad, is deze Nieuwsbrief vooral een middel voor actuele informatie voor iedereen. De Nieuwsbrief zal dit jaar ook nog in augustus, oktober en december verschijnen. Reacties worden op prijs gesteld.

De Brede School vindt zijn oorsprong in Groningen en Rotterdam. In die steden werden bestaan-de schoolgebouwen aangepast aan een geheel nieuwe visie op onderwijs en functioneren ze vervol-gens al weer een flink aantal jaren volgens deze nieuwe opzet. Deze stedelijke scholen zijn welis-waar enigszins vergelijkbaar met ons geplande centrum in Midwolda/Oostwold, maar toch blijken er belangrijke verschillen, bij ons gaat het voornamelijk om het op peil houden van de leefbaar-heid in de dorpen en wordt er bij ons gesproken over nieuwbouw.

Een Brede School kan alleen maar tot stand komen door inspanningen van organisaties die er sa-men van overtuigd zijn dat zij door samenwerking meer kunnen bieden aan kinderen, ouders en dorpsbewoners. Door deze bundeling kan beter gewerkt worden aan het vergroten van ontwikke-lingskansen van kinderen, het bieden van een sluitende dagopvang en het versterken van de leef-baarheid in de dorpen. Op dit moment wordt door de Stuurgroep onderzocht welke partners een rol in de Brede School (of anders gezegd een multifunctioneel centrum met onderwijsvoorzie-ning) kunnen en willen spelen en worden antwoorden geformuleerd op allerlei vragen die er zijn. Hierbij moet gedacht worden aan locatie, omvang van het gebouw , financiën etc.

Op basis van bovenstaande vragen is het de bedoeling om eind 2005 danwel begin 2006 een defi-nitief besluit over de Brede school te kunnen nemen.

Vragen en opmerkingen kunt u richten aan de gemeentelijke projectleider Kor Kok, zodat zo goed mogelijk kan worden ingespeeld op hetgeen bij iedereen in de dorpen leeft. Dit kan telefonisch (0597-595254), maar kan ook de via e-mail: kkok@scheemda.nl.

Namens de Stuurgroep,
Bard Boon, wethouder onderwijs gemeente Scheemda.
---

Wanneer is de Brede School een feit?

Bovenstaande vraag zal door iedereen beantwoord worden met: âHet liefst zo gauw mogelijk.â Toch is het goed dit optimisme een beetje te temperen. Een Brede School kan alleen maar een goede kans van slagen hebben als alle betrokken organisaties zich terdege realiseren waar ze aan beginnen met deze vorm van samenwerking. Dat betekent in dit stadium veel overleg met elkaar, want deze vorm van samenwerking is nieuw, maar ook complex. De vraag wordt gesteld hoe men met elkaar wil en kan samenwerken, wat men elkaar te bieden heeft, welke eisen hiervoor aan het centrum worden gesteld en wat dit allemaal gaat kosten (maar ook wat dit zal opleveren).

Als alles volgens de planning verloopt, dan krijgt de gemeenteraad rond de jaarwisseling de Ka-dernota voorgelegd, waarin antwoord wordt gegeven op alle bovenstaande vragen. Als de gemeen-teraad hierover positief besluit, dan gaat de fase in van invulling van het gebouw en de plek waar het komt. Er zal dan nog zeker twee jaren overlegd en gewerkt moeten worden alvorens er iets te zien zal zijn. De hoop is er op gevestigd dat dit in 2008 het geval zal zijn.
---

Noordrand Blauwe Stad

Tussen beide dorpen Midwolda en Oostwold bevindt zich de noordelijke rand van de Blauwe Stad. Rond die locatie, aan de oevers van het water, zal plaats zijn voor (meerdere) nieuwe gebouwen. Voor de Brede School is ook aan die locatie gedacht, maar dan moet er wel rekening gehouden worden met de grootte van het oppervlak. Als de vier scholen van de beide dorpen samen onder-gebracht worden met bijvoorbeeld kinderopvang, peuterzaal en bibliotheek in één multifunctio-neel centrum, dan is daar een vrij groot gebouw voor nodig. Bovendien zal er rond het gebouw ook voldoende parkeergelegenheid moeten zijn, dus al met al voldoende grondoppervlak. De gemeente spreekt hierover met de ontwikkelaars van de Blauwe Stad, maar ook met de provincie. Het is hierbij nog niet tot een uiteindelijke keuze gekomen, maar alle partijen dringen aan op spoed bij die besluitvorming.
---

Wie worden de âpartnersâ van het centrum?

De gemeente heeft in mei alle mogelijke betrokkenen van het centrum uitgenodigd voor een eer-ste bijeenkomst. Er is gesproken over het idee Brede School, maar ook werd van de aanwezigen gevraagd om ideeën en visie te geven wat ze er juist wel (of misschien ook niet!) onder verstaan. Vervolgens kreeg iedereen het verzoek om daarover in de komende tijd iets over op papier te zetten. Voor deze bijeenkomst werden, naast de betrokken basisscholen, ook de peuterzalen, Stichting Binding, kinderdagopvang, GGD, bureau Jeugdzorg, kunst&cultuur, Muziekschool, biblio-theek, sport en de verenigingen dorpsbelangen van Midwolda en Oostwold.

---

Wie worden de (mede)gebruikers van het gebouw?

Al voordat het gebouw er staat, wordt ijverig nagedacht over de gebruikers en medegebruikers. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan zang-, toneel-, vrouwen- en dorpsverenigingen. Maar ook aan de gymnastiek-, tennis- en voetbalclub. Ook de jeugdsoos en Steunstee worden niet vergeten. Op dit moment lijkt die groep heel groot, maar ze zullen niet allemaal dagelijks in het gebouw ver-toeven. Op deze wijze wordt het gebouw een echt centrum van bedrijvigheid.

---

Hoe groot wordt het gebouw?

Alhoewel hier nog geen volledig beeld van is, kan er toch wel een globale indruk van worden gegeven. De scholen zullen bijvoorbeeld, op grond van het huidige aantal leerlingen, zoân 16 lokalen nodig hebben plus bijbehorende ruimtes voor personeel, directie, magazijnen, en sanitair. Bepaalde gemeenschappelijke ruimtes kunnen voor de scholen, maar natuurlijk ook voor andere instanties geschikt gemaakt worden (ook medegebruikers!). Natuurlijk wordt er aan een sport- of gymaccommodatie gedacht. Voor de peuterzalen en kinderdagopvang moet er ook een aparte ruimte in het gebouw zijn. Misschien moeten we wel denken aan een gebouw met een verdieping. Verder is het van belang om rekening te houden met de afwikkeling van het verkeer. Gelukkig is er voor de kinderen in een apart fietspad voorzien.

U merkt, er is genoeg te vertellen over de ontwikkeling van de Brede School Midwolda/Oostwold. We vertellen u daar in de eerstvolgende Nieuwsbrief dan ook graag meer over.