Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 203

datum: 22 juni 2005

Nieuwe JOP in Schothorst Noord

Bindende afspraken met jongeren

Vrijdag a.s. wordt er in Schothorst Noord een jongeren ontmoetingsplaats (JOP) geplaatst. De hekjes, verlichting en de bestrating worden volgende week in orde gemaakt. De JOP komt bij de Spin aan het bestaande voetbal-/basketbalveldje. De belangrijkste reden voor de keuze van deze locatie is dat de jongeren al samenkomen dichtbij deze plek. De politie kan hier goed toezicht houden. Schothorst-Noord is aangewezen als hotspot in de campagne Veilig op straat. Dit is vooral vanwege de overlast van jongeren en het daarmee samenhangende gevoel van onveiligheid. Eén van de maatregelen is het realiseren van een jongeren ontmoetingsplaats (JOP).

Bindende afspraken met jongeren

Voor het gebruik van de dug-out zijn met de jongeren afspraken gemaakt. Voor de jongeren is duidelijk aan welke spelregels ze zich moeten houden en wat de eventuele gevolgen zijn als ze zich er niet aan houden. De sancties voor het niet naleven van de regels lopen uiteen van een waarschuwing, een proces-verbaal en in het uiterste geval een verbod tot samenscholing en het verwijderen van de JOP. Met de politie zijn afspraken gemaakt met betrekking tot het houden van toezicht en handhaving. Met het jongerenwerk worden afspraken gemaakt over de begeleiding van de jongeren. De spelregels zijn:
. . De jongeren gedragen zich zodanig dat overlast voor de omgeving wordt voorkomen. . . Mechanisch geluid na 22:00 uur is niet toegestaan. . . Alcohol- en/of drugsgebruik of handel in drugs is niet toegestaan. . . Jongeren houden de omgeving van de JOP schoon, al het afval wordt in de vuilnisbak gegooid.

Handhaving en klachten
Als er sprake is van een verdachte situatie of confrontatie met een dader, dan kunnen bewoners 112 bellen. Op het moment dat iemand ziet dat er iets vernield wordt of iemand is getuige van een vechtpartij; dan is 112 ook het juiste nummer. 112 is niet alleen als elke seconde telt, maar ook om zo spoedig mogelijk een verdachte aan te kunnen houden. Voor de overige politiezaken kan gebeld worden met 0900 - 8844. Vragen die binnenkomen op dit telefoonnummer, worden via het wijksecretariaat uitgezet bij de wijkagent van Schothorst-Noord. Voor overige klachten kunnen burgers contact opnemen met de servicetelefoon van de gemeente Amersfoort, 033 469 48 69.

Informatie voor de redactie:
Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Concernstaf, campagne Veilig op straat, telefoon 033 469 43 69 of e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl.


---- --