Productschap Diervoeder

22/06/2005

Beëindiging graan-na-mest transportregeling GMP07

Bestemd voor: Diervoeder- en transportbedrijven en Certificatie-Instellingen

Het bestuur van het Productschap Diervoeder heeft op 7 juni jl. besloten tot beëindiging van de graan-na-mest transportregeling per 1 januari 2006 binnen de GMP-regeling diervoedersector.

Onbewerkte stapelbare pluimvee- en paardenmest is sinds juni 2002 in het kader van de GMP+ regeling diervoedersector onder stringente voorwaarden (w.o. het hygiëne-abonnement) tijdelijk ingedeeld in ladingscategorie 2. Op 7 juni jl. heeft het PDV bestuur besloten deze zgn. graan-na-mest transportregeling te beëindigen. In de diervoedersector is onvoldoende draagvlak voor het handhaven van deze regeling. Conform dit besluit worden per heden geen nieuwe deelnemers aan het hygiëne-abonnement meer geaccepteerd en zal vanaf 1 januari 2006 de graan-na-mest transportregeling volledig worden stopgezet.

Bovenstaande betekent dat onbewerkte stapelbare pluimvee- en paardenmest vanaf 1 januari 2006 weer zijn ingedeeld in ladingscategorie 1 van GMP wegtransport. Hiermee is onbewerkte stapelbare pluimvee- en paardenmest mest een verboden voorgaande lading voor het transport van diervoeders. Diervoeders mogen niet vervoerd worden in laadruimte waarin ooit producten uit categorie 1 zijn vervoerd.

In de GMP07 standaard wegtransport (Annex E) is een vrijgave mogelijkheid opgenomen voor transportmiddelen waarin een verboden lading vervoerd is. Hiertoe dient een laadruimte-inspectie te worden uitgevoerd door een EN 45004 geaccrediteerde inspectie-instelling. Bij vrijgave na de laadruimte-inspectie mogen in het transportmiddel weer diervoeders worden vervoerd.

Bovenstaande wijziging zal te zijner tijd in de GMP07 standaard wegtransport worden aangepast.