Gemeente Den Helder

16-06-2005
Knelpunten fietspad N250 opgelost

De problemen op het fietspad langs de N250 in Den Helder zijn binnenkort verleden tijd. Gemeente, provincie en een landschapsarchitect van het bureau Atelier Quadrat hebben in goed overleg en in nauwe samenwerking een plan gemaakt voor de herprofilering van het fietspad.

Het fietspad krijgt één fietsrichting. De route naar het noorden gaat straks over het nieuwe fietspad. In zuidelijke richting zal het langzame verkeer via de gracht worden geleid. Hierdoor is het mogelijk om binnen de voorgeschreven veiligheidsnormen een nieuw profiel voor het fietspad en de naastgelegen parkeerruimte te kiezen. Daarnaast wordt er een speciale laag bomenzand aangebracht. Deze gaat er voor zorgen dat de wortels voortaan hun weg omlaag gaan zoeken. Tot slot is er een speciale afwatering voor het hemelwater ontwikkeld, van zowel de aanliggende huizen als van het wegdek. Dit maakt het mogelijk te kiezen voor een aangepast wegdekprofiel, waarbij de wortels van de bomen onberoerd kunnen blijven.

Verbeteringen
De oplossing voor een beter fietspad langs de N250 was niet eenvoudig. De situatie waarbij het wegdek door de wortels van de bomen omhoog werd geduwd moest worden aangepakt. Daarbij moest de fraaie bomenrij op die plaats behouden blijven aangezien deze beeldbepalend is voor het aanzicht van de stad. Intensieve samenwerking in een speciaal ingestelde projectgroep van gemeente, provincie en Quadrat, heeft uiteindelijk geleid tot een goede oplossing. Ter hoogte van de Weststraat is enige tijd geleden een proefgedeelte aangelegd waarbij deze oplossing is toegepast.

Aan de waterkant van de N250 wordt ook een en ander verbeterd. De veertig nog jonge eiken die er nu staan worden door de provincie vervangen voor iepen. Hierdoor bestaat de gehele bomenrij langs de Binnenhaven, Zuidstraat en Weststraat straks uit iepen. De iepen worden op gelijke afstand van elkaar geplaatst en zorgen zo voor een fraai stadsgezicht.
De veertig eiken worden door de provincie aan de gemeente geschonken. De gemeente zal de eiken op nog nader te bepalen plaatsen een nieuwe en beter bij een eik passende plek geven.

Omdat de straat straks toch open ligt, zal gelijktijdig met de herprofilering van het fietspad, de verlichting worden vervangen. Deze nieuwe verlichting zal een bijdrage leveren aan grotere verkeersveiligheid.

Het uitvoeringsplan wordt binnenkort openbaar aanbesteed. De bedoeling is dat de werkzaamheden aan het fietspad dit jaar van start gaan.