Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven

Bredewater 8 Postbus 7259 2701 AG Zoetermeer Tel. (079) 352 30 00 Fax (079) 351 54 78 E-mail: colo@colo.nl

Programma prijsuitreiking Jurybezoeken Prijsuitreiking 'Beste Leerbedrijf 2004'

:: 22 Jun 2005

Experimenten met korte programmas hbo (Associate Degree)

Vanaf 2006 komen er experimenteren met korte hbo-programmas van twee jaar. Dat heeft staatssecretaris Rutte van OCW op 20 juni aangekondigd. Met de experimenten wil Rutte verschillende beleidsdoelstellingen in de praktijk toetsen, waaronder het stimuleren van de doorstroom mbo-hbo en van duale trajecten. Bovendien haakt hij aan bij de Europese ontwikkelingen op het gebied van stroomlijning van kwalificaties.

Op de experimenten rondom deze programmas, leidend tot een afzonderlijke graad die waarschijnlijk een Associate Degree gaat heten, wordt al enige tijd gewacht. Uit onderzoek, dat OCW in 2004 heeft laten doen, blijkt dat er voldoende draagvlak is voor korte programmas in het hbo. De programmas zullen vooral kansen bieden voor deelnemers voor wie nu passende doorstroommogelijkheden ontbreken. Ook uitvallers die nu het hbo voortijdig verlaten krijgen straks de mogelijkheid om via een kort programma alsnog een arbeidsmarktkwalificatie te behalen.

In het studiejaar 2006-2007 wordt gestart met een beperkt aantal experimenten met een totale looptijd van drie jaar en een studielast van minimaal 120 studiepunten. De programmas moeten onderdeel zijn van een bestaande hbo-bacheloropleiding, met identieke toelatingseisen. Alleen hbo-instellingen zullen de licentie krijgen voor het afgeven van een diploma, maar het kabinet vind het van vitaal belang dat ROCs en AOCs betrokken worden bij de invulling van het korte programma. Studenten die een kort programma hebben afgerond moeten direct gekwalificeerd zijn voor beroepsuitoefening. De kwaliteitsbeoordeling en de toets van arbeidsmarktrelevantie komt in handen van de NVAO.

Rutte wil op een beperkte schaal gaan experimenteren, met programmas met een voldoende spreiding over de disciplines. De evaluatie zal zich vooral richten op aantrekkingskracht op (nieuwe) doelgroepen, doorstroom naar het bachelorniveau, effecten op uitval tijdens de eerste twee studiejaren, effecten op relatieve deelname aan hbo-opleidingen, rendement, arbeidsmarktpositie en samenwerking van hogescholen met ROCs/AOCs. Op korte termijn zal Rutte de exacte kaders voor de experimenten uitwerken en hogescholen uitnodigen om aansprekende voorstellen te doen.