Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven

Bredewater 8 Postbus 7259 2701 AG Zoetermeer Tel. (079) 352 30 00 Fax (079) 351 54 78 E-mail: colo@colo.nl

Programma prijsuitreiking Jurybezoeken Prijsuitreiking 'Beste Leerbedrijf 2004'

:: 22 Jun 2005

Projectdirectie Leren & Werken presenteert plan van aanpak

In een economie, waarin kennis snel veroudert, is het belangrijk dat leren en werken elkaar gedurende de hele loopbaan afwisselen en versterken. Hiervoor is samenwerking tussen onderwijsaanbieders en bedrijfsleven nodig. Voor de uitvoering van het actieplan Leven Lang Leren en de realisatie van leerwerktrajecten hebben de ministeries van OCW en SZW dit voorjaar de gezamenlijke projectdirectie Leren & Werken opgericht.

Het Plan van Aanpak Leren & Werken versterken, dat begin juni aan de Kamer is aangeboden, beschrijft welke concrete stappen de projectdirectie Leren & Werken de komende twee jaar zal zetten. Dit betekent dat de overheid werkgevers, werknemers, onderwijs, gemeentes, regios en burgers gaat stimuleren en faciliteren om de benodigde stappen te zetten.

Het plan van aanpak kent twee uitgangspunten:

* Het is belangrijk dat burgers hun leven lang leren om optimaal mee te kunnen draaien in de kenniseconomie en de kennissamenleving.
* Burgers doorlopen behalve een arbeidsloopbaan ook een leerloopbaan en die twee loopbanen zullen elkaar voortdurend afwisselen en versterken.

Deze uitgangspunten zijn uitgewerkt langs drie programmalijnen:


1. Duale trajecten: meer mensen moeten hun werk of het zoeken naar werk combineren met scholing en opleiding die tot een (beroeps)kwalificatie op de arbeidsmarkt leidt.


2. Leerwerkloketten: werkenden en werkzoekenden krijgen een laagdrempelige toegang tot loopbaanadvies, EVC-trajecten en opleidingsmogelijkheden. Daarvoor wordt o.m. een on-line marktplaats ontwikkeld om burgers te informeren over scholing en opleiding.


3. Drempels slechten, stimuleren en vernieuwen: deze programmalijn valt uiteen in drie projecten:

· onderzoek naar de beschikbaarheid en toegankelijkheid van financiële instrumenten voor leven lang leren;

· opsporen en opschalen van baanbrekende vernieuwingen of verbeteringen, die zich in de praktijk als effectief hebben bewezen;
· introduceren van een associate degree in het hoger beroepsonderwijs via experimenten met een tweejarig opleidingsprogramma in het hbo.