Gemeente Hoorn


Bronzen legpenning voor `wereldwijkbewoner' Van Meel

Persbericht d.d.: 16 juni 2005

De heer C. van Meel ontvangt op dinsdag 21 juni de bronzen legpenning van de gemeente Hoorn. Van Meel, die op deze dag afscheid neemt als voorzitter van het Overleg Leefbaarheid Kersenboogerd, ontvangt de penning voor zijn grote inzet op maatschappelijk gebied in de afgelopen tientallen jaren. Het kleinood met de inscriptie `wereldwijkbewoner' wordt hem uitgereikt door wethouder C.G.van Weel.

De heer van Meel kan als een zeer actieve inwoner van Hoorn worden omschreven. In de jaren zeventig streed hij bijvoorbeeld samen met buurtbewoners in het Hoornse havengebied tegen een plan voor een rondweg door het havenkwartier. Halverwege de jaren tachtig maakte hij zich sterk tegen een voorgestelde methadonpost op de Korenmarkt. Ook als leraar onderscheidde Van Meel zich. Zo volgde hij in '86 een cursus Turks, om zijn Turkse leerlingen in die taal te kunnen toespreken. In het jaar 2000 ontving hij de Elektrofee voor `de beste elektroleraar.'
Na zijn verhuizing in 1991 naar de Kersenboogerd werd Van Meel ook daar actief.
Hij meldde zich aan als vrijwilliger bij wijkcentrum De Kersenboogerd en trad toe tot de kunstcommissie. Samen met Paula van Zijl kreeg hij het voor elkaar dat er kunstpalen in de wijk kwamen, die als herkenningspunten fungeren.

Voorzittershamer
In 1992 nam de heer Van Meel de voorzittershamer over van het Overleg Leefbaarheid Kersenboogerd. Kenmerkend voor hem is onder meer zijn voortrekkersrol bij de samenwerking tussen de gemeente, Intermaris en de politie. Zo is hij betrokken bij
het project herinrichting Betje Wolffplein en neemt hij deel aan de Werkgroep Veiligheidsplan Kersenboogerd. De heer Van Meel staat bekend om de scherpe manier waarop hij, namens de bewoners van de Kersenboogerd, de boodschap scherp en helder neerzet. De gemeente ervaart hem dan ook als een prettige, kritische en duidelijke gesprekspartner.
Dinsdagavond 21 juni neemt Van Meel afscheid als voorzitter van het Overleg Leefbaarheid Kersenboogerd. Hij zal zich vanaf dat moment inzetten in werkgroepen voor de wijk.
---