Time : 4:32:32 PM
Date : Wednesday, June 22, 2005
Sender Name: Fedichem

Groen! trekt verkeerde conclusies uit Vlaams onderzoek op pasgeborenen - Antwerpse chemie wijst beschuldiging van politici af

Brussel, 22 juni 2005. Fedichem Vlaanderen wijst krachtig de zogenaamde waarschuwing af van sommige Vlaamse politici naar aanleiding van de Vlaamse studie die bloed van pasgeborenen onderzocht heeft op de aanwezigheid van enkele chemische stoffen. De suggestie als zou de Antwerpse chemische industrie mee verantwoordelijk zijn voor een deel van deze problematiek is volledig uit de lucht gegrepen en stoelt nergens op: de Antwerpse chemische bedrijven produceren deze stoffen niet en de betrokken chemicaliën komen ook niet vrij bij hun productieprocessen. Trouwens, het onderzoek toont ook aan dat de lucht in het Antwerpse havengebied voor de onderzochte stoffen zuiverder is dan in een aantal landelijke zones.

Aanleiding van een aantal krantenberichten is het verschijnen van de het eerste deel van een studie rond "human biomonitoring" in Vlaanderen, uitgevoerd op pasgeboren kinderen. In een volgend stadium zal de overheid een dergelijk onderzoek laten uitvoeren op jongeren en volwassenen.

De organisatie Milieu en Gezondheid heeft in Vlaanderen navelstrengbloed onderzocht op de aanwezigheid van een aantal chemicaliën. Meer bepaald de zware metalen lood (Pb) en cadmium (Cd), dioxine-achtige stoffen, PCB's, afbraakproducten van het oude insecticide DDT en hexachloorbenzeen, een schimmelwerend product.

De resultaten van het onderzoek worden door sommige kranten geïnterpreteerd als "alarmerend", terwijl andere dan weer berichten over het "platteland dat ongezonder is dan de stad". Ook mag de Antwerpse agglomeratie (zeg maar "de stad") niet verward worden met de haven. Want de resultaten ervoor zijn behoorlijk verschillend: de agglomeratie komt slechter uit de studie dan het havengebied (de combinatie van de havens van Antwerpen en Gent).

Hoe komen deze stoffen dan in het babybloed? Dioxineachtige stoffen worden gevormd door alle verbrandingsprocessen, niet enkel verbrandingsovens, maar ook sigarettenrook, de barbecue en alle vuurtjes die burgers in hun achtertuintje wel eens stoken. DDT is reeds vele jaren verboden en wordt ook niet meer gefabriceerd in ons land. We hebben hier dus te maken met de restanten van vroeger of van huidig illegaal gebruik, zoals Prof Van Larebeke wellicht terecht beweert. De professor voegt er zelf aan toe dat globaal de resultaten eigenlijk meevallen en lager zijn dan hij bij de start van het onderzoek verwachtte.

De chemische industrie is in elk debat rond leefmilieu, gezondheid en levenskwaliteit een volwaardige partner. Haar responsible care-beleid staat daar garant voor. Maar laten onze politici haar alsjeblief niet met de vinger wijzen voor thema's die de hare niet zijn. Dat is niet fair ten opzichte van een hoogwaardige industrie, die er alles aan doet om haar industriële, maatschappelijke en wetenschappelijke opdrachten correct te vervullen.

Informatie: Fedichem Vlaanderen,
Emiel Meeussen, tel. 02-238.98.18
Dirk Clotman, tel. 02-238.97.51, GSM 0496-59.36.22