Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 22 juni 2005


PvdA: WAO-akkoord slechts uitstel van executie


Het kabinet en de coalitiepartijen blijven halsstarrig vasthouden aan invoering van een dure en buitengewoon complexe nieuwe WAO, de WIA. Alleen de invoering van gekunstelde concurrentie tussen UWV en verzekeraars wordt een jaar uitgesteld. Dit blijkt uit de brief die minister De Geus vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De PvdA vindt deze houding onbegrijpelijk. PvdA-Kamerlid Jet Bussemaker: 'Door invoering van de WIA nemen de lasten toe, het aantal mensen dat zijn baan zal verliezen, stijgt ook en de inkomensonzekerheid voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten groeit. De coalitie wint maar de samenleving verliest.'


Werkgevers kunnen vanaf 2007 de regeling voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid onderbrengen bij private verzekeraars in plaats van UWV. Dat kost bij verzekeraars meer dan bij UWV. Om werkgevers daarvoor te compenseren, wil het kabinet vanaf 2007 lastenverlichting geven. De regering wil dus lastenverlichting geven om verzekeraars in het zadel te helpen. De PvdA vindt dat onbegrijpelijk.


Als alternatief voor de dure en ingewikkelde stelselwijziging van het kabinet stelt de PvdA voor om de huidige WAO te hervormen. Doorrekening van PvdA-plannen door het CPB heeft laten zien dat daarmee de jaarlijkse WAO-instroom meer daalt dan door invoering van een nieuw stelsel. Ook komt het totale aantal arbeidsongeschikten lager uit bij aanpassing van de huidige WAO. Volgens CPB-berekeningen van vorige week leiden de kabinetsplannen tot een jaarlijkse lastenverzwaring voor burgers en bedrijven van 200 miljoen euro. De aanpassingen die de PvdA voorstelt, leiden daarentegen tot een lastenverlichting van 600 miljoen euro.


Bussemaker verbaast zich over het gedraai van de coalitiepartijen: 'CDA en D66 hebben steeds gepleit voor volledige privatisering. De VVD wilde alles behalve hybride uitvoering. Het einde van het liedje is dat alle coalitiepatrtijen het hoofd in de schoot hebben gelegd, en De Geus zijn zin hebben gegeven. Kan iemand mij uitleggen waarom ze nu zo blij reageren?'


Dinsdagnacht besloten de coalitiepartijen tot een jaar uitstel van een onderdeel van deze wet, de concurrentie tussen verzekeraars en UWV. In 2007 wordt deze concurrentie alsnog ingevoerd, inclusief kunstmatige premieverhoging voor bedrijven die zich niet willen aansluiten bij een private verzekeraar. Het WAO-akkoord is daarmee niets anders dan uitstel van executie.