De Unie


"Onuitvoerbaar WAO-compromis leidt tot janboel" 22/06/2005

Culemborg, 22 juni 2005 - âHet politieke compromis over de WAO lost in de praktijk niets opâ, zegt Jacques Teuwen, voorzitter van vakbond De Unie, die signalen van leden krijgt dat het UWV de vele veranderingen niet langer aankan. âEen politiek compromis over de WAO is een doel op zich geworden. Maar wat schieten we ermee op als het in de praktijk onwerkbaar is. Zowel bedrijven als werknemers hebben hier last van. Een publieke uitvoering van de WAO zal leiden tot âéén grote janboelâ, aldus Teuwen.

Het kabinet en de coalitie hebben afgesproken dat het UWV de WAO-regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten in 2006 mag uitvoeren. De Belastingdienst is straks verantwoordelijk voor het uitkeren van de zogenaamde zorgtoeslag. Volgens Teuwen slaan de Unieleden bij het UWV en de Belastingdienst nu al alarm omdat zij, gezien de vele organisatorische veranderingen en korte voorbereidingstijden, vastlopen in de uitvoer van de sociale zekerheid. Bij het UWV loopt daarnaast al jaren een omvangrijke reorganisatie. Bovenop de forse personeelsinkrimping zal een deel van de uitvoeringstaken overgeheveld worden naar de Belastingdienst. âDaar hebben zij hun handel meer dan vol aan", aldus Teuwen.

Volgens Teuwen veegt de politiek, met het zomerreces voor de deur, haar straatje schoon. âMaar bedrijven, werknemers en gedeeltelijk arbeidsongeschikten zitten straks met de gebakken peren. Zij worden geconfronteerd met onuitvoerbare politieke poldercompromissen die de oplossing van de echte knelpunten alleen maar in de weg staan. Wat is dan de waarde van zoân compromis?â

De stelselwijziging in de arbeidsongeschiktheidswetgeving ligt nu voor behandeling bij de Tweede Kamer. De Unie wil dat de uitvoering hoog op de agenda wordt geplaatst van het Voorjaarsoverleg tussen sociale partners en Kabinet van 7 juli aanstaande. Bij de totstandkoming van het SER-akkoord rond de WAO riep De Unie reeds dat de uitvoer te complex wordt.