Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak minister-president Balkenende bij de opening van de expositie 'Majesteit!
25 jaar Koningin Beatrix', Grote Kerk Den Haag, 22 juni 2005

Dames en heren,

'Niet macht, persoonlijke wil of aanspraak op erfelijk gezag, maar slechts de wil de gemeenschap te dienen, kan inhoud geven aan het hedendaagse koningschap.'

Deze woorden sprak Koningin Beatrix 25 jaar geleden bij haar inhuldiging op 30 april 1980. Dit jaar viert ze haar Zilveren Regeringsjubileum. En wij vieren dat met haar mee. Deze tentoonstelling laat zien op welke wijze de Koningin de afgelopen jaren vorm heeft gegeven aan het hoogste ambt van ons land.

In deze prachtige Grote Kerk wandel je niet alleen door de afgelopen 25 jaar. Je wandelt als het ware ook door onze constitutionele monarchie. Alle aspecten van het koningschap komen hier aan bod.

Het meest in het oog springende beeld is natuurlijk dat van de imposante stoet van Prinsjesdag in al zijn glorie. 40 meter lang. Met de Gouden Koets als absoluut pronkstuk.

Eigenlijk komen alle kenmerken van het koningschap samen in dat beeld. Traditie, staatkundige positie, symbool van onze nationale eenheid, en toekomst.

Prinsjesdag is omgeven door veel ceremonie, plechtigheid en pracht en praal. En traditie. In 1815 stelde Koning Willem I officieel de plechtigheden rond de opening van de Staten-Generaal vast. Hoe de stoet er uit moest zien, werd tot in detail vastgelegd: 'Zijne Majesteit in eene koets met acht paarden bespannen, met een rijknecht te voet naast ieder paard en nevens de koets aan beide zijden drie lakeijen'.

Het aantal lakeien is in de loop der tijd uitgebreid tot vier. Maar verder zien we ditzelfde plaatje ieder jaar nog terug op de derde dinsdag van september. En de aankomende twee maanden zelfs iedere dag op deze expositie.

Op Prinsjesdag wordt ook vooruitgekeken. In de troonrede wordt het toekomstige beleid van de regering uiteengezet. De aanwezigheid die dag van de troonopvolger en zijn echtgenote maakt de continuïteit van het koningschap nog eens extra zichtbaar.

Over twee aspecten van het koningschap wil ik iets meer zeggen. De staatkundige positie van de Koningin en de symboolfunctie van onze nationale eenheid. Hoe heeft Koningin Beatrix hier de afgelopen 25 jaar invulling aan gegeven?

Allereerst de positie van de Koning in het staatsbestel. Bij uw wandeling door deze kerk vindt u dit onderwerp verbeeld in de kooromgang. Onder meer door een mooie foto van de Koningin tijdens het uitspreken van de troonrede. Met Prins Claus aan haar zijde.

Prinsjesdag maakt de band tussen staatshoofd en het parlement zichtbaar. De Koning maakt deel uit van de regering, zo staat in onze grondwet te lezen. Voor het handelen van de Koning geldt de ministeriële verantwoordelijkheid, bepaalt ook de grondwet.

Dit systeem houdt in dat de Koningin goed geïnformeerd is. Dat zij met vragen en opmerkingen een rol vervult binnen de regering. Een rol die de Koningin met de haar zo kenmerkende nauwgezetheid en precisie uitoefent.

'Deze plaats en positie van de Koning binnen de regering heeft een duidelijke positieve waarde en betekenis voor bestuur en samenleving, die behouden dient te blijven', schreef het kabinet Kok II in 2000. Deze opvatting is vandaag de dag nog onverkort van toepassing.

Het Nederlandse koningschap is veel meer dan ceremonie en pracht en praal. En dat is iets om zuinig op te zijn.

Dames en heren,

Er gebeurt iets als de Koningin ergens verschijnt. Voordat zij arriveert, gebeurt er trouwens ook van alles. Zenuwachtige organisatoren op rode lopers die nog even snel hun kleding herschikken. Koren die de kelen voor het laatst schrapen. Bloemenmeisjes die een beetje bedeesd en verloren aan het boeket voor de Koningin staan te plukken.

Allen vol verwachting. En gespannen. Maar het is prachtig om te zien op welke wijze de Koningin met mensen omgaat. Of het nu gaat om bestuurders, directeuren, brandweerlieden, ouderen of kinderen. Ze weet hen op hun gemak te stellen. Ze weet échte gesprekken met hen te voeren. En ze weet waarover ze het heeft.

Of het nu gaat om formele of informele ontmoetingen. Grootschalig of kleinschalig. Ze worden grondig, tot in de perfectie, voorbereid. En dat typeert Koningin Beatrix.
Ze toont betrokkenheid. Verschillende foto's in deze kerk laten dat zien. Ze is betrokken bij mensen, bij hun werk en bij hun prestaties. Of het nu gaat om sporters, kunstenaars of vrijwilligers.

Ze deelt zichtbaar in de nationale momenten van vreugde, maar ook die van verdriet. Koningin Beatrix die de Bijlmer bezoekt. En Enschede. En Volendam. De ontzetting op haar gezicht. De troost die zij slachtoffers biedt. Die beelden staan ons allemaal bij.

Ze is daarmee een bindende factor. Het symbool van nationale eenheid van een veelkleurig land. Veelkleurigheid nog eens wordt onderstreept door de vlaggen boven ons hoofd van alle provincies en de landen van het Koninkrijk.

Dames en heren,

Koningin Beatrix is de Majesteit die op de trappen van het bordes staat met een nieuw kabinet. Maar ze is ook de Majesteit die op een onverwacht moment babykleertjes staat te kopen op de Albert Cuyp.

Dat is de indruk die deze tentoonstelling over 25 jaar Koningin Beatrix achterlaat. Het is een veelzijdig ambt. Een zwaar ambt ook. Het vraagt offers, zeker op het persoonlijke vlak. Dat heeft ze zelf ook diverse malen aangegeven. Maar Koningin Beatrix heeft ons land al 25 jaar op een bewonderenswaardige wijze gediend. Toegewijd. En met een glimlach. Ook dat zie je terug in deze expositie.

Bij haar erepromotie aan de Universiteit Leiden eerder dit jaar zei de koningin over haar ambt:

'Het staatshoofd bekleedt een positie waarin het bij uitstek mogelijk is het algemeen belang te dienen. Omdat de Koning 'boven' de partijen staat, kan hij zich ongebonden en volledig inzetten voor de publieke zaak, de res publica. Dit begrip - ook oorsprong van het woord 'republiek' - is hèt uitgangspunt dat deze functie de moeite waard maakt.'

Datzelfde geldt voor deze tentoonstelling. Het is de moeite waard.