Gemeente Tilburg

05XXXGO

Datum
22 juni 2005

Spring Architecten ontwerpt toekomstige mfa Quirijnboulevard

Voorlopig ontwerp eind 2005 gereed

SPRING Architecten uit Rotterdam gaat het ontwerp maken voor de multifunctionele accommodatie (mfa) Quirijnboulevard. Dat is het resultaat van een Europese aanbesteding die deze maand is afgerond. In de mfa Quirijnboulevard komen allerlei functies samen, zoals basisscholen De Sleutel en de Stelaertshoeve, kinderopvang, een peuterspeelzaal, wijkcentrum, een gymzaal en 12 appartementen. Spring Architecten verwacht dit najaar een voorlopig ontwerp te kunnen presenteren van de mfa Quirijnboulevard. Spring Architecten heeft veel ervaring met het ontwerpen van gebouwen waarin heel veel verschillende functies samenkomen. Zij leveren maatwerk in één uniek gebouw dat past in de omgeving en dat aansluit bij de behoeften van de gebruikers.

Samenwerking in Mfa Quirijnboulevard

De centrale knoop van Quirijnboulevard rond de Van Anrooylaan bestaat uit onderwijs- en andere educatieve en sociale voorzieningen samengebracht in één gebouw. Op de plek waar nu basisschool De Sleutel aan de Eilenbergstraat staat, komt een nieuw gebouw: mfa Quirijnboulevard. De samenwerking tussen veel van de instellingen die in de mfa een plek krijgen, vindt nu al plaats via het netwerk van de Brede School. Door samen in één gebouw te gaan werken, wordt de samenwerking nog gemakkelijker. En door de ruimtelijke samenvoeging van al deze voorzieningen, ontstaat een belangrijk ontmoetingspunt voor de wijk.

Architectenselectie

Begin 2005 is een publicatie geplaatst in het Europese publicatieblad waarin architecten werden uitgenodigd om zich aan te melden voor de selectieprocedure voor de uitwerking van de MFA Quirijnboulevard. 24 bureaus hebben hierop gereageerd. Vijf bureaus zijn vervolgens geselecteerd en uitgenodigd om deel te nemen aan de selectieprocedure. De selectie is uitgevoerd door een gunningscommissie bestaande uit beide opdrachtgevers (WonenBreburg en gemeente Tilburg) en gebruikers van de mfa. Bij de keuze voor de architect is gelet op: visie op het gebouw en de omgeving, openheid en architectonische vertaling, duurzaamheid, functionaliteit en flexibiliteit.

Wethouder Aarts constateert verheugd dat de gunningscommissie, ondanks haar gevarieerde samenstelling, unaniem voor Spring Architecten heeft gekozen. "Het College volgt dit advies en heeft Spring Architecten gevraagd als architect voor de verdere ontwikkeling van de Mfa," aldus Els Aarts-Engbers Contactpersoon:
Marlies van Brunschot, woordvoerder wethouder Aarts, 013 - 542 97 05

---- --