Rechtbank 's-Gravenhage

Uitspraken in zaak Savanna

âs-Gravenhage 22 juni 2005 â De rechtbank âs-Gravenhage heeft gisteren uitspraak gedaan in de strafzaken tegen de moeder en de stiefvader van het meisje Savanna dat in september 2004 dood werd aangetroffen in de kofferbak van de auto van het echtpaar.

De moeder is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Ook is haar terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging opgelegd. De rechtbank acht de vrouw schuldig aan doodslag, aan het medeplegen van het verbergen en wegvoeren van een lijk om de oorzaak van het overlijden te verhelen, en aan wederrechtelijke vrijheidsberoving en het medeplegen daarvan, meermalen gepleegd.

De rechtbank heeft aan de vrouw een aanzienlijk langere straf opgelegd dan door de officier van justitie was gevorderd, onder meer omdat de rechtbank, anders dan de officier van justitie, bewezen acht dat de vrouw zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag.

De stiefvader is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. De rechtbank acht hem schuldig aan het medeplegen van mishandeling, meermalen gepleegd, terwijl het feit zwaar lichamelijk letsel ten gevolge heeft, aan het medeplegen van het verbergen en wegvoeren van een lijk om de oorzaak van het overlijden te verhelen, en aan het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, meermalen gepleegd.

In een bijzondere overweging in beide vonnissen zegt de rechtbank dat het betreurenswaardig is dat leden van de Tweede Kamer publiekelijk in sterk afkeurende bewoordingen hebben gereageerd op het requisitoir van de officier van justitie in deze zaken.
De rechtspleging is volgens de rechtbank gediend met grote terughoudendheid van politieke ambtdragers in hun uitlatingen over individuele zaken.

LJ Nummers

AT7856
AT7853


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 22 juni 2005