Ingezonden persbericht


LMGK08 schilderkunst lezing muziek

Project van de kunstenaars
Henk van den Bosch, Gerben Koldijk en André Groothuizen

Opening: 17 juni 17.00-19.00 uur
Presentatie: 18-19 / 25-26 juni 13.00-18.00 uur
Lezing en muziek: 22 juni 20.30 uur, lezing door Robbert Roos, hoofdredacteur van het blad Kunstbeeld
muziek: Hopscotch

Op dit moment is de schilderkunst weer actueel. Er wordt uit vele bronnen geput en de anekdote, het decoratieve en het verhalende gaan hand in hand. Er worden weer schilderkunstige werelden opgeroepen in verf, soms heel materieel, soms suggestief en met weinig middelen. Alles lijkt mogelijk en kan naast elkaar bestaan, zelfs binnen één beeld. Alle mogelijkheden die voorhanden zijn worden aangewend en niets lijkt onmogelijk. Het lijkt een reactie op de snelle beeldcultuur, schilderkunst is immers een langzaam medium, maar de snelle beelden uit de reclame en videoclips worden nadrukkelijk door schilders ingezet. De computer en het internet zijn belangrijke bronnen en hulpmiddelen. Er is geen sprake van een duidelijke trend, het handschrift van de schilder is even legitiem als het ontbreken daarvan. Het becommentariëren van de actualiteit staat naast het weergeven van fictieve droomlandschappen. Fictie en feiten vermengen zich, evenals figuratie en abstractie. In dit brede spectrum van mogelijkheden binnen de schilderkunst bevinden zich de schilders André Groothuizen, Gerben Koldijk en Henk van den Bosch.

Gerben Koldijk gelooft in de mogelijkheden die het platte vlak hem biedt om een wereld van illusie op te roepen. Op abstracte en, in artistieke zin, formele wijze weet hij patronen en motieven te vervlechten. Hoewel je als kijker in zekere zin het beeld laag voor laag probeert te ontleden wordt je echter voortdurend teruggeworpen in een visuele draaikolk. Het beeld danst, stuurt, geeft richting aan maar vindt nergens rust. Toch zijn de composities evenwichtig en is het kleurgebruik afgewogen.

André Groothuizen zet op robuuste wijze schilderkunstige middelen in. Hij maakt gebruik van vele schilderkunstige middelen, van aquarel tot lakverf. Hij snijdt delen weg en voegt nieuwe elementen toe op zijn doeken. Op onorthodoxe wijze gebruikt hij het medium schilderkunst om de wereld rond om ons van commentaar te voorzien. Op vaak grote formaten zoekt hij naar de betekenis van teksten en codes en geeft er door toevoeging of juist door overschildering een nieuwe betekenis aan.

De schilderijen van Henk van den Bosch geven zicht op binnenruimtes waar je schijnbaar doorheen kan wandelen. Bij nader inzien blijken die ruimtes veel minder overzichtelijk dan ze in eerste instantie leken. Wanden, vloeren en plafonds zijn ook weer ramen met uitzicht op ruimtes in andere dimensies. In elke ruimte lijkt zich een eigen verhaal af te spelen. En doordat de ruimtes met elkaar verbonden zijn lijken de verhalen met elkaar verbonden te zijn; ze raken vermengd. Het heeft iets van theater: in één scène zijn verschillende voorstellingen verhaspeld. Het zijn een soort transitruimtes met terugkerende elementen en diverse ingangen die ruimte laten aan de fantasie om het verhaal zelf te maken.

In een nog niet gebruikt kantoorpand tonen de kunstenaars Henk van den Bosch, Gerben Koldijk en André Groothuizen mogelijke antwoorden op vragen over kunst en andere zaken in een tijdelijke, projectmatige setting. Doordat elke kunstenaar de mogelijkheid krijgt een hele verdieping naar zijn hand te zetten kan hij zijn visie zeer specifiek tot uitdrukking brengen. Het publiek ziet in één gebouw drie verschillende picturale installaties die door hun nabijheid toch een verband aangaan en daarmee iets zeggen over de potentie van de schilderkunst en de keuzes die daarbinnen worden gemaakt. Voor dit project zal gedeeltelijk specifiek werk worden gemaakt waarbij het totaalconcept en de locatie als leidraad fungeren. De door de drie schilders getoonde opvattingen geven een beeld van de bewegingen binnen de schilderkunst van dit moment.

Op woensdagavond 22 juni om 20.30 uur houdt Robbert Roos, hoofdredacteur van het blad Kunstbeeld een lezing over de actuele schilderkunst. Aansluitend een optreden van het Nederlandse - Schotse duo voor Sfeer & Opwinding Hopscotch.
Toegang gratis.

locatie: Grote Koppel 8
3813 AA Amersfoort

website: www.flinkevent.nl/LMGK08