Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 19 juni 2005

Algemeen overleg Justitie m.b.t. Internationale kinderontvoering.

Arnhem Aanstaande woensdag, 22 juni 2004, zal Anja Timmer (PvdA) tijdens het algemeen Overleg Justitie het geesteskind van Jacques Smits voorzitter van de Arnhemse Stichting Kinderontvoering- als initiatiefvoorstel wetswijziging inbrengen.

De afgelopen vier jaar zijn er meer dan 400 kinderen naar het buitenland ontvoerd, waardoor zij geen contact kunnen/mogen onderhouden met de Nederlandse ouders.

De Nederlandse wetgever is in deze sedert de invoering van het VN Verdrag bescherming Rechten van het Kind (1995) nalatig geweest om hiertoe aanpassingen aan te brengen in het Nederlands Wetboek van Strafrecht zodat de voorbereidende handelingen en een poging tot kinderontvoering onbestraft zijn gebleven.

Door middel van dit initiatiefvoorstel wetswijziging en de daaropvolgende opname in het Wetboek van Strafrecht kunnen deze handeling strafbaar gesteld worden met eensgelijke strafmaat als gesteld in Artikel 279 Strafrecht (onttrekking ouderlijk gezag/ontvoering).

Het gevolg van deze wetswijzing is dat er een direct wettelijke bescherming geboden zal worden aan met internationaal ontvoering bedreigde kinderen zodat de potentiële voor strafvervolging in aanmerking komt wanneer deze de voorbereidende handelingen heeft verricht of zich al schuldig heeft gemaakt aan een poging tot ontvoering.

Buiten Anja Timmer om zijn er weinig parlementariërs die de ernst van deze problematiek inzagen dan alleen Joost Eerdmans (LPF) die vanaf het eerste rondetafelgesprek Vastekamercommissie Justitie (7 april 2005) nagenoeg dagelijks contact heeft onderhouden met Jacques Smits om vinger aan de pols te houden betreffende de aanbieding van eerder genoemd initiatiefvoorstel.

Joost Eerdmans (lid van de vastekamercommissie Justitie) is een groot voorstander van de invoering zoals deze zal worden aangeboden, wanneer Timmer het voortouw in deze niet had genomen dan had hij dat zeker gedaan en om dwalingen en misverstanden te voorkomen zal hij de ontwikkeling van dit voorstel dan ook nauwlettend in de gaten houden en ingrijpen wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Jacques Smits zal namens de Stichting Kinderontvoering als toehoorder dit Algemeen Overleg bijwonen om daar de persoonlijke intenties van de inmiddels zwaar bekritiseerde minister P.H. Donner (Justitie) aan te horen.

Datum : 22 juni 2005


Plaats A.O. : Suze Groenwegzaal (b.g. nieuwbouw)

Tijdstip : 10.00 uur tot 12.00 uur

Stichting Kinderontvoering

Venlosingel 259

6845 JT Arnhem

026-3891532 b.g.g. 06-14119693

http://www.kinderontvoering.info

http://www.kinderontvoering.info/sk.pps (powerpointpresentatie)