Gemeente Amsterdam

Jongeren uit Amsterdam-Noord daten met de politiek

21 juni 2005
---
JAA

JAA! - Jongeren Actief voor Amsterdam! - gaat komende woensdag 22 juni aan wethouder Ruud Hoogland vragen wat er met hun adviezen gaat gebeuren. Tijdens het JAA! On the Block project hebben jongeren de politiek en het stadsdeel geadviseerd over hoe Amsterdam-Noord verbeterd kan worden.

Voetballen JAA!, Jongeren Actief voor Amsterdam! is een groep jongeren die de gemeente en stadsdelen gevraagd en ongevraagd advies geeft.

Amsterdam-Noord door de ogen van jongeren

De jongeren hebben op 27 april aan politici, waaronder de wethouders Ruud Hoogland (Jeugd en Welzijn) en Kees Diepeveen (Ruimtelijke Ordening), en vertegenwoordigers van het jongerenwerk een aantal plekken laten zien in hun stadsdeel. Ze vertelden over het leven in Amsterdam-Noord en hoe ze dit anders willen.

Veel jongeren chillen in hun vrije tijd op straat. Jongeren adviseren onder andere om meer hangplekken te creëren, buurthuizen toegankelijker te maken en vaker advies te vragen aan jongeren. 22 juni gaan we vragen wat hiermee gedaan wordt.

"We zijn hier bijna altijd buiten en worden vaak weggestuurd door buurtbewoners en politie. In deze buurt (rond Purmerplein) willen we gewoon een plek waar we met zijn allen binnen kunnen chillen." (Randy, 17 jaar)

JAA! On the Block

In april 2004 organiseerde JAA! het Amsterdamse Jongerenreferendum waar ruim 3000 jongeren hun mening gaven over uiteenlopende onderwerpen in de stad. Uit dit referendum bleek dat in sommige stadsdelen jongeren veel tijd op straat doorbrengen, omdat zij niet weten waar ze anders naar toe moeten.

In het project JAA! on the Block heeft JAA! uitgezocht waarom dit zo is. De aanbevelingen zijn terug te vinden in een ideeënboek dat op 27 april aan de politiek is overhandigd. Nu gaan de jongeren in gesprek met wethouder Hoogland.

"Het lijkt wel of die buurthuizen nooit open zijn met al die rolluiken." (Liliana, 18 jaar)

Wat is JAA!?

JAA! is een groep jongeren van 12 tot 22 jaar die aan de Amsterdamse gemeente, diensten en instellingen gevraagd en ongevraagd advies geeft over onderwerpen waar Amsterdamse jongeren zich mee bezighouden. Al drie jaar organiseert JAA! activiteiten en acties rond de belangrijkste jongerenonderwerpen, bijvoorbeeld: veiligheid, vrijetijdsvoorzieningen, alcohol & drugs, deurbeleid bij uitgaansgelegenheden en de multiculturele stad.