Schuitema NV

Vers Schakel wint RFID Innovatieprijs

Het project Vers Schakel van Schuitema n.v., W. Heemskerk B.V., het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL), Koninklijke KPN N.V., de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) en Capgemini Nederland B.V. heeft de RFID Innovatieprijs gewonnen. Deze prijs werd uitgereikt door ECR Nederland en Logica CMG. ECR Nederland wil met de prijs het gebruik van RFID technologie in de consumenten goederen sector stimuleren. Bedrijven zouden door het gebruik van RFID namelijk in staat zijn om sneller, beter en tegen lagere kosten de consument te bedienen.

Het project Vers Schakel won de Innovatieprijs vanwege het innovatieve karakter, de combinatie tussen RFID en temperatuurmeting waardoor First Expired First Out toegepast kan worden en de aansluiting bij de krattenpool van het CBL, het gebruik van de wereldwijde EPC standaard en vanwege de bedrijfoverschrijdende insteek. Daarnaast oordeelde de jury dat het project Vers Schakel met haar datanetwerk wereldwijd het eerste RFID project is met een dergelijke infrastructuur. Dit alles zal er volgens de jury toe leiden dat consumenten sneller, beter en tegen lagere kosten beleverd kunnen worden en naast minder nee-verkoop ook een kwalitatief beter product krijgen

Logistiek Directeur van Schuitema René Bakker nam namens de stuurgroep van het project Vers Schakel de prijs in ontvangst tijdens het ECR congres in Bussum. "Met Vers Schakel willen we de kwaliteit van het versproduct verbeteren voor de consument. Dit door de snelheid in de keten te verhogen, temperatuurverschillen eerder te detecteren en vervolgens te kunnen sturen op houdbaarheid. Deze prijs bevestigt dat Schuitema en haar partners met Vers Schakel innovatief, maar zeker ook praktisch met RFID aan de slag zijn."

Vers Schakel is het project waarin Schuitema, Heemskerk, Centraal Bureau voor Levensmiddelen, KPN, Wageningen Universiteit en Researchcentrum en Capgemini ervaring opdoen met de toepassing van RFID (Radio Frequency Identification) technologie in het logistieke proces van verse gesneden groenten. Vers Schakel is een van de eerste initiatieven die RFID technologie toepassen in de hele keten. Het project is op 29 maart jl. van start gegaan. De praktijkfase van 'Vers Schakel' vindt plaats later deze zomer en zal twee maanden duren. Het geldbedrag van ¤50.000 zal ingezet worden voor de aanschaf van hardware ten gunste van Vers Schakel.