Lijst Pim Fortuyn


EU-begroting op basis van welvaartspositie

Den Haag, 21/06/2005 - De LPF beschouwt de mislukte EU-top als een blessing in disguise. Woordvoerder Herben: Europa was met de Europese Grondwet op weg - om de Franse oud-minister van Buitenlandse Zaken Védrine te citeren - naar een verlichte dictatuur. Ook voor wat betreft het niet bereiken van overeenstemming over de Europese begroting geldt: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

De nu afgekondigde periode van bezinning mag evenwel niet leiden tot een periode van nietsdoen. Na herhaaldelijk pleidooi van de Lijst Pim Fortuyn heeft Nederland nu in Brussel gepleit voor een Europese subsidiariteitconferentie, waar zal worden afgesproken welke zaken voortaan op nationaal niveau dan wel op Europees niveau thuishoren. Toch lezen we daarover niets in de slotverklaring; Een veeg teken.

Ook heeft het er alle schijn van dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije gewoon gaan beginnen in oktober, en dat terwijl de meerderheid van de bevolking in Europa grote bezwaren heeft tegen een Turks lidmaatschap van de Europese Unie.

Wat betreft de meerjarenbegroting, is de LPF voorstander van een begroting waarbij de welvaartspositie van elke lidstaat centraal staat. Dat wil zeggen: hoe welvarender het land, hoe hoger de nettobijdrage. Nederland is nu het op vijf na welvarendste land binnen de Europese Unie, maar betaalt verreweg het meeste van alle lidstaten. In de toekomst moet dat anders. Niet plaats één, zoals minister Bot nog steeds bepleit, maar plaats zes doet recht aan onze welvaartspositie.

Een betalingspositie die recht doet aan ons welvaartsniveau is ook van belang is om de Nederlandse burger weer vertrouwen te laten krijgen in de EU.