Gemeente Heerhugowaard


Regels parkeren vrachtwagens

De politie houdt binnenkort een controleactie op het parkeren van vrachtwagens, opleggers, losse cabines en dergelijke op straat.

Oplegger staat fout geparkeerd op fietsstrook

De politie houdt binnenkort een controleactie op het parkeren van vrachtwagens, opleggers, losse cabines en dergelijke op straat.

Het gebeurt nog wel eens dat er in de weekenden en s nachts vrachtwagens, opleggers, losse cabines en dergelijke grote en hoge voertuigen geparkeerd staan in de woonstraten. Dat neemt veel parkeerruimte in beslag, het uiterlijk aanzien of het uitzicht van omwonenden lijdt eronder en het kan in sommige situaties ook gewoon gevaarlijk zijn. Daarom staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een verbod om zulke voertuigen s nachts en in de weekenden in de bebouwde kom op straat te laten staan.

Wat is een groot voertuig?
Daar bestaan maten voor: als een voertuig 6 meter of langer is, of als het 2.40 meter of hoger is, dan geldt het als groot.

Wat is s nachts?
Van 18 uur s avonds tot 8 uur de volgende morgen. In het weekend mag de vrachtauto er dus niet alleen s nachts, maar ook overdag niet staan.

Waar parkeren?
Stal de vrachtauto op het terrein van het bedrijf. Als dat niet kan, omdat het niet hier is gevestigd en u de auto toch mee naar huis moet nemen, zijn er in Heerhugowaard meer plaatsen aangewezen waar de vrachtauto mag staan. Dat zijn de bedrijventerreinen Zandhorst en Beveland, met uitzondering van de wegen voorzien van een fietsstrook.

Controleactie
Zet uw vrachtwagen of oplegger dáár dus neer. Laat u hem toch gewoon op straat staan in de nacht of op zaterdag en zondag, dan loopt u grote kans op een proces-verbaal van de politie. Ook wanneer u uw voertuig parkeert op een weg voorzien van een fietsstrook loopt u een kans een bekeuring. Binnenkort wordt namelijk weer een controleactie gehouden.

22-6-2005