Gemeente Schermer


Inspraak Beeldkwaliteitsplan

College Schermer gaat bevolking raadplegen
De inwoners van de gemeente Schermer gaan de komende maanden meepraten over twee belangrijke onderwerpen. Alvorens er politieke besluitvorming plaatsvindt zal de bevolking worden geraadpleegd over het plan om de droogmakerij Schermer de status van Beschermd Gezicht te verlenen. Ook krijgen de inwoners de mogelijkheid zich uit te spreken over het Beeldkwaliteitsplan dat momenteel in opdracht van het college wordt opgesteld.
Het college van Schermer vindt het zeer gewenst dat belangrijke besluiten door een groot deel van de bevolking worden gedragen. Gebleken is dat beide onderwerpen leven onder de inwoners van Schermer. Het onderwerp Beschermd Gezicht houdt vooral de agrariërs in de droogmakerij bezig. De eerste contouren van het Beeldkwaliteitsplan werden de afgelopen maanden tijdens thema-avonden gepresenteerd aan een paar honderd belangstellenden.

Beschermd Gezicht
Voordat het voorstel over het Beschemd Gezicht aan de commissie wordt voorgelegd, zal er een informatieavond worden gehouden voor de leden van de LTO. Tijdens deze avond zullen de consequenties van de aanwijzing tot Beschermd Gezicht worden uitgelegd door een vertegenwoordiger van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Vervolgens vindt er een thema-avond plaats voor de inwoners van Schermer. Na de zomerperiode zullen commissie en raad zich uitspreken over het plan. Indien de raad akkoord gaat wordt de droogmakerij Schermer het eerste Beschermde Gezicht van Nederland. De data van de informatie-avonden zullen t.z.t. worden bekend gemaakt.

Beeldkwaliteitsplan
De commissie Grondgebied bespreekt donderdag 23 juni de eerste aanzet voor een Beeldkwaliteitsplan voor de diverse kernen van Schermer. Model staat de kern Oterleek. De vraag aan de commissie is of zij zich kan vinden in de uitwerking die voor deze kern is gemaakt. Dat model zal dan als basis dienen voor de uitwerking van de plannen voor de andere kernen.
In de maand september na de vakantieperiode - zal het Beeldkwaliteitsplan ter inzage worden gelegd. Hiermee komt het college tegemoet aan de wens van de diverse dorpsraden en inwoners om te kunnen meepraten over de plannen. Tijdens een ingelaste raadsbijeenkomst in oktober zal de gemeenteraad zich uitspreken over het Beeldkwaliteitsplan. Dat plan maakt onderdeel uit van de nog op te stellen herziening van het bestemmingsplan Dorpskernen. Het voorontwerp van dat herzieningsplan zal medio december 2005 in de inspraak worden gebracht.

---