Gemeente Leeuwarden


Grote belangstelling hoorzitting Nieuw Zaailand

Bron: Gemeente Leeuwarden (22-06-2005)

De reacties op de voorlopige plannen voor herinrichting van het Wilhelminaplein waren dinsdagavond 21 juni verdeeld. De raadscommissie Stadsontwikkeling van de gemeente Leeuwarden hield in een broeierig `t Aljemint een openbare hoorzitting over het Nieuw Zaailand om de mening van de inwoners van Leeuwarden te peilen. De zaal was tot de laatste stoel gevuld.

Burgemeester Geert Dales opende de avond en zette de discussie direct op scherp door duidelijk te maken dat de herinrichtingsplannen een stuwende werking voor Leeuwarden hebben. 'Het Nieuw Zaailand biedt kansen om de centrumfunctie van Leeuwarden op het gebied van economische en culturele ontwikkelingen in de toekomst verder te verbeteren,' aldus de burgemeester.

Het merendeel van de aanwezigen leek zich te kunnen vinden in het standpunt van Dales. Er werden echter kanttekeningen geplaatst bij de uitwerking van de plannen tot nu toe. Bewoners en ondernemers van het Zaailandcentrum wezen erop dat het nu al moeite kost om de winkelpanden verhuurd te krijgen. Ook zijn er zorgen over de ruimte die er overblijft op het plein voor de markt en de kermis. Bewoners van het Zaailandcentrum vinden dat in het voorlopige ontwerp het Fries museum te dicht op de huidige bebouwing staat.

Een enkeling maakte zich zorgen over de toekomst van de Mercuriusfontein, waarvoor in de plannen op de huidige locatie geen ruimte meer is. Raadslid Piet van der Wal wees erop dat het college hierover nog met een voorstel moet komen. 'Mercurius past uitstekend in het plan voor de herinrichting van het Beursplein,' volgens Van der Wal.

De gemeenteraad neemt de uitkomsten van de hoorzitting mee inde verdere besluitvorming rond het Nieuw Zaailand.