Stadsdeel Bos en Lommer


Vier stadsdelen in Amsterdam-west gaan samen afval inzamelen 21 juni 2005

Minimaal dezelfde kwaliteit van dienstverlening tegen een lagere prijs. Daarvoor kiezen de Dagelijks Besturen van de stadsdelen Oud-West, Bos en Lommer, De Baarsjes en Geuzenveld-Slotermeer. Door vanaf eind 2006 samen te werken op het gebied van afvalinzameling verwachten ze binnen drie jaar fors te kunnen bezuinigen op de uitgaven. In enkele van deze stadsdelen kunnen de bewoners tegen die tijd zelfs een verlaging van de afvalstoffenheffing tegemoet zien.

Beperking van kosten bij minimaal dezelfde kwaliteit van dienstverlening is de belangrijkste drijfveer voor deze samenwerking. Om dit te kunnen bereiken richten de vier stadsdelen een aparte stichting op. Alle uitvoerende medewerkers krijgen hierin een plek en behouden bovendien hun ambtenarenstatus.

Hoewel de nieuwe stichting straks één uitvoeringsploeg en één management heeft, blijven de deelraden afzonderlijk verantwoordelijk voor hun afvalbeleid. Geen van de vier deelnemende stadsdelen heeft voldoende ruimte voor het huisvesten van de gezamenlijke werf en bijbehorende kantoren. Daarom wordt momenteel in het westelijk havengebied gezocht naar een geschikte locatie.

In de komende weken nemen de vier stadsdeelraden afzonderlijk een definitief besluit over de samenwerking. Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer besluit als laatste op 5 juli. Bestuurlijke opdrachtgevers zijn de portefeuillehouders Stadsdeelwerken: Werner Toonk (Oud-West), Ger Timmer (Bos en Lommer), Arco Verburg (De Baarsjes) en Tys de Ruijter (Geuzenveld-Slotermeer).