Ingezonden persbericht


Uit onderzoek: Informatiebeveiliging topprioriteit CFO's

CSC-onderzoek signaleert tevens grote behoefte aan betere en tijdige analytische informatie

Bunnik, 22 juni 2005 - Informatiebeveiliging is de belangrijkste zorg voor het financieel management. Dit bleek uit het onderzoek Technical Issues for Financial Executives, dat dit jaar voor de zevende keer werd uitgevoerd. Het onderzoek werd uitgevoerd door CSC Computer Sciences Corporation en de Financial Executives Research Foundation (FERF), de onderzoekstak van de Noord-Amerikaanse Financial Executives International (FEI).

Informatiebeveiliging werd dit jaar voor het eerst genoemd door de respondenten en nam direct de eerste plaats in. Slechts vijf van de 782 ondervraagde financieel managers waren zeer tevreden met hun beveiligingsprogramma's. Vorig jaar was 'prioriteitsstelling bij technologie-investeringen' nog de grootste zorg, dat nu op de tweede plaats eindigde.

"Bedrijven weten dat ze kwetsbaar zijn", zegt Jerry Boltin, senior Partner en Business Intelligence Practice Leader bij de Consulting Group van CSC. "Ze zien steeds meer berichten over diefstal en misbruik van klantgegevens en vragen zich af hoe veilig ze zelf zijn."

De ondersteuning door analyses en besluitvorming (BI) is volgens de respondenten het gebied dat het minst ondersteund wordt door de juiste technologieoplossingen. Daarbij was het niveau van de geplande investeringen in oplossingen voor analytische en besluitvormingsinformatie hoger dan verwacht. Dit kwam met name voor bij grote organisaties. Tientallen respondenten gaven aan het komende jaar meer dan $10 miljoen te willen uitgeven aan de verbetering van hun analytische mogelijkheden. Dit bedrag liep in het hoogste geval op tot $200 miljoen.

"CFO's willen hun analytische omgevingen verbeteren om sneller te kunnen beschikken over betere informatie die besluitvorming ondersteunt en prestaties kan monitoren. Dit is des te meer van belang door de toenemende concurrentiedruk en de noodzaak om te voldoen aan de stringente rapportage-eisen van Sarbanes-Oxley", aldus Boltin. "Het is duidelijk dat CFO's hun behoefte aan analytische informatie serieus nemen en daar ook in willen investeren."

Het upgraden van de mogelijkheden voor analyses en besluitvormingsondersteuning richten zich de komende jaren vooral op het meten van bedrijfsprestaties en effectiviteit. En als belangrijkste gebieden geven CFO's daarbij planning/budgettering/forecasting en management-dashboards.

Verder bleek uit het onderzoek dat de IT-uitgaven komend jaar licht zullen stijgen en dat bedrijven verschillende overeenkomsten voor in- en outsourcing plannen. De diverse outsourcingvarianten worden voortgezet en shared services blijven toenemen. Outsourcing van HR-activiteiten staat hoog op de agenda, gevolgd door uitbesteding van salarisverwerking en IT. 90% van de respondenten waardeert de outsourcingovereenkomsten als succesvol.

Andere belangrijke aandachtsgebieden die uit het onderzoek naar voren komen, zijn financieel management, IT-strategie en de inzet van technologische applicaties. Verder werden de meetbaarheid van de Return on Investments, het oplossen van problemen met systeemintegratie, evaluatie van de effectiviteit van ERP-implementaties en de evaluatie van offshore IT genoemd.

Het aantal deelnemers aan het jaarlijkse onderzoek steeg met 29% tot 782 en was een dwarsdoorsnede van het ledenbestand van de FEI. De FEI is een beroepsvereniging van zo'n 15.000 financiële professionals, zoals CFO's en controllers, van uiteenlopende commerciële en overheidsorganisaties. Het complete onderzoek is te downloaden via: http://www.csc.com/solutions/managementconsulting/knowledgelibrary/1770.shtml

###

Over CSC
Computer Sciences Corporation is sinds de oprichting in 1959 uitgegroeid tot één van 's werelds grootste IT-dienstverleners. CSC's missie is het leveren van oplossingen aan organisaties in industrie en overheid, die exact aansluiten op hun specifieke eisen en die deze organisaties in staat stellen te profiteren van de geavanceerde toepassing van technologie.

CSC heeft wereldwijd circa 79.000 medewerkers. Zij richten zich op systeemontwerp en -integratie, outsourcing van IT en bedrijfsprocessen, applicatiesoftwareontwikkeling, web- en applicatie-hosting en management-consulting. Het hoofdkantoor van CSC staat in El Segundo, Californië. Het bedrijf behaalde een omzet van $14,1 miljard over de periode van de laatste 12 maanden (eindigend op 1 april 2005). Voor meer informatie: www.csc.nl

###