KNGF ondertekent beweegprogramma COPD

22.06.2005 / 17:07 / APS / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kngf

Persbericht

Amersfoort, 22 juni 2005

KNGF ondertekent beweegprogramma COPD

Samen met enkele belangenorganisaties op het gebied van de gezondheidszorg heeft het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) recent de intentieverklaring .Beweegprogramma COPD. onderschreven. Dit programma, dat opgesteld is door TNO en in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven en het Astmafonds tot stand is gekomen, wil patiënten met chronische longaandoeningen op een effectieve wijze behandelen. Het is een goede manier om mensen met minder ernstige klachten te begeleiden naar zelfstandig bewegen buiten de zorgsetting.

COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen, die leidt tot chronische bronchitis of longemfyseem. Het is een aandoening die niet genezen kan worden. Toch zijn er specialistische zorgprogramma.s die door fysiotherapeuten worden aangeboden. Zij zorgen voor minder hoesten, beter ademen en verantwoord bewegen.

In de intentieverklaring staan vijf uitgangspunten geformuleerd, die zullen moeten leiden tot financiering van de beweegprogramma.s door verzekeraars. Daarnaast is de intentie uitgesproken tot meer samenwerking tussen zorgverleners en de patiëntenverenigingen en het verkrijgen van een scherper beeld van de werking van dit programma in de praktijk. .Er is helaas nog onvoldoende evidentie om een goede beoordeling te maken van het aantal mensen dat baat heeft bij het Beweegprogramma COPD, zoals ontwikkeld door het Astmafonds en het KNGF. Fysiotherapeuten kunnen een rol spelen in het vinden van het juiste beweegprogramma op maat door screening en advies., aldus drs. Philip van der Wees, die namens het KNGF de intentieverklaring ondertekende.

Naast het KNGF ondersteunen ook de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), de Nederlandse Vereniging Longverpleegkundigen (NVL), de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en het Nederlands Astma Fonds dit initiatief.

Over het KNGF Het KNGF behartigt de belangen van ongeveer 20.000 fysiotherapeuten. Vanuit het hoofdkantoor in Amersfoort en vanuit enkele regiokantoren biedt het KNGF ondersteuning op beroepsinhoudelijk, maatschappelijk en economisch gebied.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Robbert Coops, Hoofd communicatie a.i. Telefoon: 033-4672971