Socialistische Partij

Borssele: D66 lijdt aan nucleaire draaikonterij

22-06-2005 * Waar Boris van der Ham van D66 vier maanden geleden nog bezwoer de kerncentrale Borssele in 2013 te willen laten sluiten, is hij nu als een blad aan een boom omgedraaid. SP-Kamerlid Krista van Velzen: "Eigenlijk had iedereen al verwacht dat D66 zou gaan draaien. In het debat in februari stelde Van der Ham geen enkel argument te horen om de centrale niet te sluiten in 2013. Maar nu weten we dus weer wat we aan D66 hebben als het gaat om milieubewuste politiek."

Van Velzen vraagt zich af waarop D66 haar uitspraak baseert dat de sluiting van de kerncentrale zeker vele honderden miljoenen zal gaan kosten, omdat de eigenaar van Borssele een schadevergoeding zou eisen. Dit is wat het kabinet steeds stelt, maar de informatie waarop dit gebaseerd wordt (een rapport van ECN en een advies van de landsadvocaat) worden angstvallig geheim gehouden door staatssecretaris Van Geel.

Van Velzen: "We hebben de staatssecretaris al vier keer namens de hele Kamer gevraagd ons desnoods vertrouwelijk inzage te geven. Hij blijft dat weigeren. Ik vraag me af welke nieuwe argumenten D66 plots heeft opgedaan om nu van standpunt te veranderen. Wat mij betreft debatteren we op basis van feiten. Als sluiting inderdaad een miljard euro gaat kosten, dan zal elke partij goed bij zichzelf te rade moeten gaan of dat nu een goede investering is. Maar het is nog helemaal niet duidelijk over welke bedragen we het eigenlijk hebben. Voorlopig constateer ik daarom dat het hier gaat om een onbeschaamd staaltje nucleaire draaikonterij van D66."

Greenpeace in actie op de Hofvijver

Greenpeace voerde vandaag actie bij de Hofvijver in Den Haag. Bij de parlementsgebouwen werden honderden gele vaten "nucleair afval" in het water gedumpt. Van Velzen heeft de actievoerders ter plekke een hart onder de riem gestoken, want het blijft noodzaak om aandacht te vragen voor de problematiek van het radioactieve afval.