Ingezonden persbericht


Persbericht Utrecht, 22 juni 2005

Dierenbeschermers furieus over dubbele boodschap minister Veerman

Nederland dient alsnog voorstel in voor hervatting walvisjacht

Hoewel de Nederlandse regering de walvisjacht publiekelijk zegt af te keuren, heeft ons land vandaag samen met onder meer de pro-walvisvarende landen Denemarken en Zuid-Korea een resolutie ingediend die hervatting van de walvisjacht mogelijk maakt. Nederland deed dat op de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) die deze week plaatsvindt in Ulsan, Zuid-Korea. Wetenschappelijke walvisjacht wordt in de resolutie bovendien erkend als een 'soeverein recht'. De World Society for the Protection of Animals (WSPA) heeft met afschuw kennis genomen van het voorstel en noemt de houding van Nederland stuitend.

Nadat een Japans voorstel voor hervatting van de commerciële walvisjacht gisteren niet de vereiste driekwart meerderheid wist te behalen, wordt nu via een achterdeur getracht hetzelfde resultaat te bereiken. De ingediende resolutie (IWC/57/30; agendapunt 6.2.2) stelt voor overeenstemming te bereiken over het zogeheten Revised Management Scheme (RMS) zoals dat vorig jaar is voorgesteld door de IWC-voorzitter (zie ook het jaarverslag van IWC 2004, Annex E). Dit pakket maatregelen omvat expliciet hervatting van de commerciële walvisjacht, opheffing van het moratorium en erkenning van de wetenschappelijke walvisjacht als een 'soeverein recht'.

Erkenning van de wetenschappelijke walvisjacht gaat lijnrecht in tegen de bewering van de Nederlandse regering dat zij de wetenschappelijke walvisjacht afkeurt. Manja Remmerswaal, WSPA: 'Het is stuitend hoe Nederland hiermee z'n eigen stelling ten aanzien van die wetenschappelijke walvisjacht ondergraaft. De Nederlandse onderhandelingspositie op dit punt is nu nihil geworden. Minister Veerman maakt goede sier door zich publiekelijk uit te spreken tegen de walvisjacht. In werkelijkheid blijkt hij toch gewoon die walvisjacht te willen toestaan, het verbod te willen opheffen en de wetenschappelijke jacht te erkennen.'

Tweede-Kamerlid Krista van Velzen (SP) heeft de minister inmiddels om opheldering gevraagd.

De ingediende resolutie rept niet over internationale controle- en sanctiemaatregelen. Evenmin wordt aangegeven hoe de internationale handel in walvisproducten kan worden tegengegaan als het moratorium wordt opgeheven.

De resolutie is ingediend door Denemarken, Finland, Zuid-Korea, Nederland, Oman, Zweden en Zwitserland. Er wordt naar verwachting donderdag 23 juni over gestemd; dat is vannacht Nederlandse tijd. Noot voor de redactie;