FNV

Uitzendbureau voor studenten in de horeca op de vingers getikt

Op aandringen van FNV Bondgenoten heeft de Arbeidsinspectie onderzoek gedaan naar Mise en Place, een horeca uitzendbureau voor studenten. De voorlopige uitkomst stelt de vakbond in het gelijk. Het uitzendbureau houdt zich niet aan de wettelijke regels. Het resultaat is dat de werknemers gemiddeld 20 tot 30 procent minder verdienen dan waar ze recht op hebben.

Mise en Place is door de Arbeidsinspectie opgedragen loonstroken aan te leveren. Deze worden gecontroleerd op een correcte afdracht van sociale lasten en berekening van vakantiegeld en toeslagen.

"De meeste studenten zijn onvoldoende op de hoogte van hun rechten en plichten en zijn al blij dat ze geld verdienen", zegt vakbondsbestuurder Han Westerhof. "Ze zijn nog onervaren op de arbeidsmarkt. We hebben er genoeg van en bereiden een aanzienlijke schadeclaim voor."

Volgens de Arbeidsinspectue verstrekt Mise en Place geen of onvolledige loonstroken. Het hanteert een boetesysteem voor werknemers die te laat komen. Loon, vakantiegeld en toeslagen worden netto uitbetaald. Het belastingvoordeel stopt het bedrijf in eigen zak.

Om werknemers hierover te informeren deelde FNV Bondgenoten woensdag pamfletten uit aan studenten voor de Amsterdamse vestiging van Mise en Place. Donderdag 23 juni is om 19.30 een informatieavond in de Oude Manhuispoort in Amsterdam.