Universiteit van Tilburg

Uitgebreide selectie aan de poort bij Bestuurskunde in Tilburg

Studenten die het komend academisch jaar Bestuurskunde willen studeren aan de Universiteit van Tilburg krijgen te maken met selectie aan de poort. Om te beoordelen of aankomende studenten geschikt zijn voor deze studie worden ze op 23 juni een dag lang getoetst op onder meer motivatie en vaardigheden. Sollicitatiegesprekken vormen eveneens een onderdeel van de selectiedag. Deze manier van selecteren is uitgebreider dan bij de meeste andere universiteiten, waar vaak de eindexamencijfers doorslaggevend zijn. Op deze manier hoopt Bestuurskunde, waar 55 plaatsen beschikbaar zijn, de juiste studenten te trekken en de kleinschaligheid van de opleiding te garanderen. Op 29 april zijn de eerste proefstudeerdagen.

De studiekiezer wordt eerst en vooral in de gelegenheid gesteld om zichzelf af te vragen: past deze studie bij mij, of kan ik me beter oriënteren op een andere studie?. Pas daarna, indien nog nodig, velt de opleiding hierover een oordeel, waarbij zij zich baseert op een palet aan toetsvormen en criteria die een afspiegeling vormen van wat bestuurskundestudenten in Tilburg te wachten staat. Deze vorm van selecteren aan de poort is een experiment, dat is goedgekeurd door staatssecretaris Rutte. Het is een vervolg op het rapport van de Commissie Ruim Baan voor Talent, waar selectie aan de poort als een van de mogelijkheden werd geopperd om opleidingen en studenteninstroom beter op elkaar af te stemmen. Bestuurskunde in Tilburg heeft een (zelf)selectieproces ontworpen dat bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Voorlichtingsactiviteiten, met daaronder een proefstudeerdag op 29 april, op grond waarvan de studiekiezer kan besluiten zich al dan niet aan te melden.

2. Na eventuele aanmelding wordt volgt een selectiedag. Deze bestaat uit een individuele test, een groepsopdracht en een essayopdracht. Hierbij wordt getoetst op motivatie, zelfdiscipline, cognitief vermogen en vaardigheden. De selectiedag vindt plaats op donderdag 23 juni, net na de Vwo-examens. Wie gemiddeld een onvoldoende scoort, krijgt het advies om zich uit de selectie terug te trekken.

3. Aan de hand van de resultaten van de selectiedag en van het sollicitatiegesprek wordt voor iedere kandidaat een eindscore bepaald. De 55 kandidaten die het beste aan de criteria voldoen worden toegelaten tot de opleiding.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinatoren van de opleiding, dr. Marcel Boogers (013 466 8135, M.Boogers@uvt.nl) en dr. Eelco van Hout (013 466 8198, E.J.Th.vanHout@uvt.nl), of kijken op http://www.uvt.nl/bestuurskunde.