Ingezonden persbericht


Kasteeltuin Oud-Valkenburg houdt avondopenstelling

In het kader van de Limburgse Open Tuinendagen is de kasteeltuin Oud-Valkenburg op donderdag 23 juni ook 's avonds te bezichtigen. Van 19.00 uur tot 22.00 uur is de tuin open en kunnen bezoekers onder begeleiding van een gids of op eigen gelegenheid genieten van de bloemen- en kruidenpracht. Normaliter is de kasteeltuin alleen overdag open van 10.30 uur tot 16.30 uur. Normaliter worden rondleidingen alleen aan groepen gegeven, die vooraf hebben gereserveerd. Nu is er dus een unieke gelegenheid om onder leiding van een gids de tuin te bezoeken. Voor meer inlichtingen over deze activiteit kan men zich wenden tot Léon Willems, tel. 046-4524233.

De kasteeltuin Oud-Valkenburg werd in 1976 voor het eerst voor publiek opengesteld. Toen heette de tuin nog heempark Sjloens Heim. Die benaming is enkele jaren geleden gewijzigd. De kasteeltuin bestaat uit een heemtuin met inheemse gewassen en oude landbouwgewassen, een kruidentuin met geneeskrachtige en keukenkruiden en een uit de zeventiende eeuw stammende watermolen. De tuin is gelegen in de voormalige tuinen en boomgaard van kasteel Schaloen.

De Limburgse Open Tuinendagen worden door de stichting Tuinpad Limburg Fleuregio (TLF) georganiseerd in samenwerking met de vele particuliere tuinen in Limburg en de grensregio.

Wat is TLF?
In de provincie Limburg, maar ook in de gelijknamige provincie in België, evenals in de aangrenzende Duitse deelstaat Nord-Rheinland/Westfalen bestaan een aantal privé-tuinen, die regelmatig te bezoeken zijn.

Kontakten tussen de eigenaren leidden tot de oprichting van een kleine groep, die onder de naam Tuinpad Midden-Limburg en Tuinpad Zuid-Limburg in 2002 hun tuinen gezamenlijk tijdens een weekeinde openstelden. De daarop volgende reacties waren zo positief, dat besloten werd dit gebeuren uit te bouwen en samenwerking te zoeken met Belgische en Duitse collega s.

Daarmee was de Stichting Tuinpad Limburg Fleuregio geboren en al meteen in het eerste jaar waren tijdens het derde weekeinde van juni en de daarop volgende donderdag ongeveer 150 privé-tuinen te bezichtigen.In 2004 sloten zich daarbij een honderdtal Duitse Tuinen aan.

De TLF, zoals de afkorting luidt wil allereerst bewerkstelligen dat ieder jaar privé-tuinen te bezichtigen zijn. Daarnaast doet de TLF onderzoek naar tuinen die verloren dreigen te gaan en ontwikkelt voorstellen die dat moeten voorkomen. Ook voorlichting omtrent de vele manieren van tuinieren, door middel van lezingen, excursies, tuinbezoeken zijn onderdeel van het taken pakket. Inmiddels zijn er een aantal samenwerkings verbanden waarvan de belangrijkste is de deelname aan de Duits Nederlandse Vereniging, Strasse der Gartenkunst . Die streeft een nog breder doel na en wil zich vooral richten op de toeristische mogelijkheden die open tuinen meebrengen.

Eenmaal per jaar zijn alle aangesloten tuinen geopend en wel op de derde zaterdag en zondag van juni en de daarop volgende donderdagavond. Veel tuinen zijn ook op andere tijdstippen geopend. Elke tuin is uiteraard vrij in het maken van een eigen programma, het aanbieden van consumpties en wat al niet.

TLF balloteert niet en bepaalt niet wat een mooie tuin is en wat niet. Elke tuin is mooi en heeft zijn eigen kenmerken en juist die grote verscheidenheid is erg aantrekkelijk. Waar TLF wel streng in is, is in het opnemen van namen van bedrijven. Alleen bedrijven die zich met planten bezig houden krijgen de mogelijkheid zich te presenteren in het door TLF uitgegeven en jaarlijks vernieuwde `Gele Boekje`.

Er komen elk jaar nieuwe tuinen bij en om allerlei redenen moeten ook elk jaar tuinen afhaken. Daarom komt er elk jaar een compleet nieuw Gele Boekje uit waarin alle informatie staat. De boekjes zijn verkrijgbaar bij de Limburgse VVV kantoren, bij de tuineigenaren of het secretariaat, 046-4435109.