Ingezonden persbericht


Persbericht 10 juni 2005

Winnaar van Harrie Tillieprijs 2005
Jurgen Bey vertelt over zijn werk in het Stedelijk Museum Roermond

Jurgen Bey, de winnaar van de Harrie Tillieprijs 2005, geeft op donderdag 23 juni a.s. om 19.30 uur een voordracht over zijn werk en een rondleiding door de expositie rond de Harrie Tillieprijs 2005. De toegang is gratis. U kunt u aanmelden bij de receptie van het Stedelijk Museum Roermond.

Jurgen Bey, winnaar van de Harrie Tillieprijs 2005. Jurgen Bey (1965) werkt sinds 1998 onder de naam Studio Jurgen Bey aan wat hij zelf omschrijft als: 'openbare ruimte + interieur + hoofdzaken'. Het bekendst zijn zijn meubels, maar ook serviezen, decors en hele interieurs horen tot zijn oeuvre. Voorop staat het hergebruik van bestaande materialen. Want waarom iets nieuws maken, zegt Bey, als er al van alles geproduceerd is. Daarom maakte hij een 'tuinier bank' uit geperst tuinafval, stak hij bestaande rugleuningen in een boomstam en blies hij een bij elkaar geraapt theeservies weer nieuw leven in door het te voorzien van een zilverlaagje. Op vergelijkbare wijze plakte hij gebruikte stoelen en tafels aan elkaar door ze van een pastelkleurige, elastische en synthetische huid te voorzien, waardoor oud meubilair plotseling een high-tech uitstraling kreeg. Op een eenduidige stijl valt Bey niet te betrappen. Soms geeft hij zijn werk een truttige, kitscherige uitstraling, zoals bij de zuurstokroze en met bloemetjespatroon beklede 'Daytripper'-bank. Maar voor de ontvangstkamer van Interpolis koos Bey juist voor robuust meubilair. In de zogenaamde Oor-stoelen kunnen de verzekeraars van Interpolis persoonlijke gesprekken voeren met elkaar en met hun klanten zonder dat ze zich terug hoeven te trekken in een andere ruimte. Door de stoelen met de reusachtige hoofdsteunen tegen elkaar te plaatsen, creëren de werknemers hun eigen kamertjes, die ook nog eens allemaal van interieur verschillen. Met zijn tongue-in-cheek-achtige humor vormt Bey een van de pijlers van het internationaal zo succesvolle Droog Design. Volgens de jury van de Harrie Tillieprijs weet hij zich met zijn soms buitensporige en altijd originele ontwerpen als geen ander rekenschap te geven van de huidige tijdsgeest. Daarom is de Harrie Tillieprijs 2005 toegekend aan Jurgen Bey.

Voordracht op 23 juni a.s.
Op donderdag 23 juni om 19.30 uur vertelt Jurgen Bey over zijn werk, dat momenteel ook te zien is in de expositie rond de Harrie Tillieprijs voor vormgeving 2005. Hij leidt rond door deze expositie, waar werk van Bey te zien is maar ook werk van de genomineerden Edward Erasmus, Simon Heijdens, Suska Mackert en Patrick Schols en van enkele andere ontwerpers. De toegang is deze avond vrij. Als u deze avond wilt bijwonen, dan kunt u zich daarvoor aanmelden bij de receptie van het Stedelijk Museum Roermond, Andersonweg 4, T 0475-333496, E museum@roermond.nl

Jurgen Bey in het Stedelijk Museum Roermond
Donderdag 23 juni a.s. om 19.30 uur
Toegang gratis, aanmelden bij museum
Stedelijk Museum Roermond, Andersonweg 4
T 0475-333496
E museum@roermond.nl
W museum.roermond.nl