Ingezonden persbericht


B&W Delft wil ook tweede aanvraag islamitische school afwijzen

Het college van B&W stelt voor om ook de tweede aanvraag van Stichting Islamitisch College te Schiedam voor een islamitische school in Delft af te wijzen, omdat de stichting volgens het college niet kan voldoen aan het vereiste minimum aantal leerlingen. De aanvraag wordt op 23 juni in de commissie Werk, Zorg en Onderwijs behandeld en op 30 juni in de gemeenteraad.

Voor de tweede keer heeft de Stichting Islamitisch College (SIC) een verzoek ingediend voor de vestiging van een islamitische school in Delft. De gemeente moet volgens de Wet op het primair onderwijs toetsen of de aangevraagde school levensvatbaar is. Dat is van belang vanwege de investeringen in huisvesting, deelname aan het lokaal onderwijsbeleid en veranderde leerling-stromen. De stichting van een nieuwe school vereist een minimum van 315 leerlingen.

De SIC gaat volgens de gemeente ten onrechte uit van een breed voedingsgebied. Zij neemt naast Schipluiden, De Lier en Pijnacker-Nootdorp ook Rijswijk, Naaldwijk en Wateringen mee, terwijl deze dichter bij Den Haag liggen en de twee islamitische scholen daar nog ruimte hebben. Om de belangstelling voor islamitisch onderwijs aan te tonen vergelijkt de SIC Delft met de gemeente Heerlen. Behalve een vergelijkbaar inwonertal gaat de vergelijking met Heerlen volgens de gemeente mank op onder andere bevolkingssamenstelling, leerlingdichtheid en ligging in de regio. Delft is een studentenstad en heeft een andere functie in de regio. Bovendien gaat het SIC uit van een hoger percentage geĂŻnteresseerde leerlingen dan de cijfers van de gemeente Heerlen rechtvaardigen.

In januari 2003 had het bestuur van het SIC al eerder een aanvraag ingediend en Schiedam als vergelijkbare gemeente aangewezen. Omdat de Delftse bevolkingspopulatie anders is dan in Schiedam en de leerlingprog-nose niet klopte wees de gemeenteraad op 26 juni 2003 de aanvraag af. De Raad van Staten gaf de gemeente op 2 maart 2005 gelijk in deze afweging.


---