Universiteit van Tilburg

Minister President ontvangt 23 juni eerste exemplaar Atlas of European Values

Donderdag 23 juni om 11.30 neemt Minister President Balkenende in de Nieuwspoort het eerste exemplaar in ontvangst van de Atlas of European Values. Deze Engelstalige atlas telt zeven thematische hoofdstukken en bevat bijna tweehonderd kaarten en grafieken die de opvattingen en ideeën van Europeanen aanschouwelijk maken. In het bijzijn van meerdere ambassadeurs, zoals van Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje zal de atlas overhandigd worden aan de Minister President door mr. Hein van Oorschot, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg. Deze universiteit coördineert het langjarige internationale onderzoek dat 32 universiteiten verrichten naar Europese waarden en normen. Dat onderzoek ligt aan de basis van deze atlas, die wordt uitgegeven door Brill Academic Publishers.

Voorafgaand aan de overhandiging van het eerste exemplaar zal een korte inleiding worden verzorgd door prof. dr. Wim van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Hij werkte mee aan de atlas, waaruit bijvoorbeeld naar voren komt dat Europeanen over het algemeen gelukkig zijn en - nog steeds - gelovig: driekwart noemt zich religieus. De familie is in alle landen nog steeds de hoeksteen van de samenleving. Kinderen moet vooral verantwoordelijkheid, goede manieren en respect worden bijgebracht.

Hoewel de meeste Europeanen vinden dat de vrouw dient bij te dragen aan het gezinsinkomen, denkt een meerderheid dat kleine kinderen het beste thuis kunnen worden opgevoed. Tegenstrijdigheid lijkt er ook te zijn op het gebied van landsbestuur: de democratie kan weliswaar rekenen op een grote aanhang, maar tegelijkertijd vindt een meerderheid het verstandig als het land bestuurd zou worden door experts (technocratie).

De bijeenkomst vindt plaats in zaal Wandelganger I (zie www.Nieuwspoort.nl) en vindt plaats van 11.30 tot 12.00. De auteurs van de atlas (dr. Loek Halman, dr. Ruud Luijkx en ir. Marga van Zundert) zijn aanwezig; er is gelegenheid tot het stellen van vragen direct na de presentatie. Dat kan vanaf 12.00 live, maar ook via ANP Press Support (www.anpipc.nl).

Noot voor de pers
Op de inhoud van de Atlas of European Values rust een embargo tot donderdag 23 juni 2005, 11.30 uur.
Aanmelding voor het bijwonen van de presentatie bij: Anja Huijben, Afd. Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel. 013 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl. Ook indien u vragen wenst te stellen via ANP Press Support vernemen wij dat graag zo spoedig mogelijk.
De Atlas of European Values (ISBN: 90 04 14460 9, 140 pagina's, 200 kaarten, fullcolour) is te koop via de boekhandel en www.brill.nl voor 136.75 euro inclusief BTW. Een selectie van tekst, kaarten en grafieken is beschikbaar op www.atlasofeuropeanvalues.com. Voor toelichting op de inhoud kunt u zich wenden tot onderzoeksleider prof.dr. Wil Arts, tel: 013 466 2648, e-mail: w.a.arts@uvt.nl of EVS-onderzoeker dr. Loek Halman, tel: 013 466 2015, e-mail: loek.halman@uvt.nl.